Útrapy filmové Angeliky: Lepila si na prsa izolepu!

Blonďatá nebojácná milovnice Angelika se zapsala do filmových dějin. Jak to tak bývá, taková role se většinou stává herečce osudnou, většinou zastíní celou její následující kariéru. A to se také stalo. Nicméně ani samotné natáčení nebylo procházkou růžovou zahradou.

Romantický příběh Angeliky, který čeští diváci viděli v roce 1968, zná nejspíš každý. Markýza Angelika Sancé de Monteloup je nejen mladá a okouzlující, ale také neústupná a svéhlavá. Proti své vůli je provdána za bohatého muže, který je o mnoho let starší než ona. Hrabě Joffrey de Peyrac je zjizvený a má pověst mocného čaroděje a temného kacíře. Přes počáteční odpor Angelika poznává Peyracovu skutečnou tvář vzdělaného a něžného člověka a zamiluje se do něj. Následně však o svého Peyraca musí bojovat...

Angelika se stala fenoménem tehdejší doby, nicméně ani tato obrovská sláva neušetřila hvězdnou představitelku Angeliky Michèle Mercier, aby si neodtrpěla během natáčení svoje.

Roli Angeliky odmítalo několik hvězd

Hlavní roli tehdejší blonďaté sexbomby měl vzít idol šedesátých let Brigitte Bardott. Problém byl v tom, že Brigitte zrovna natáčela jiný historický film. Nabídku režiséra Casneho musela odmítnout, přestože měla knižní předlohu Angeliky ráda. Na tento popud se konaly další konkurzy, kterých se účastnily hvězdy, jako byly Jane Fonda nebo Catherine Deneuve. Ani jedna se však podle filmového štábu do role nehodila. Nakonec se štáb rozhodl pro Marinu Vlady, která dala na poslední chvíli přednost jinému filmu. Skoro to vypadalo, že o roli Angeliky neměl nikdo zájem. Vytočený režisér s hlavním produkčním tedy vzali v podstatě za vděk mladičkou herečkou Michèle Mercier. Bylo jí pětadvacet a v Itálii byla hvězdou. Angeliku však natáčel francouzský štáb, který na ni nebral extra ohledy.

Angelika, markýza andělů. Foto: archiv

Kvůli hysterické scéně, kterou ztropila na konkurzu, získala roli

Sama herečka vzpomíná na to, jak byl filmový štáb na její kamerové zkoušky extrémně nepřipravený. Michèle musela natočit velký počet scén, který byl nelogicky časově uspořádán. Běhala od kadeřnice k maskérovi, jednu chvíli hrála patnáctiletou Angeliku, v následující scéně musela hrát silně nalíčenou třicetiletou ženu. Od režiséra dostávala rozkazy typu: posaď se, lehni si, směj se. Musela předvést v jednu minutu několik emocí. Celou dobu ji sledovalo dvacet lidí sedících na židlích. Není divu, že v Michèle bouchly saze přesně ve chvíli, kdy jí režisér řekl, aby ukázala největší hněv svého života. Tentokrát pracovat nemusela, odhodila paruku, nasedla do auta a odjela. Ještě ten večer jí volali, že roli Angeliky získala.

Kameramanům nevěřila, proto si na prsa lepila rudé náplasti

Nervózní a hektická atmosféra během natáčení zapříčinila i jistou nedůvěru Michèle k filmovému štábu. Přestože měla speciálně ve smlouvě ustanovené, že nikdy nebude natáčet nahá a diváci nikdy neuvidí její poprsí, už v prvním díle si jako Angelika musela svléknout šaty a vstoupit do vany nahá. Kameramani jí tvrdili, že záběr se vždy zastaví nad inkriminovanými partiemi, Michèle na ně vyzrála. Od bradavek až ke stehnům si polepila intimní partie červenou izolepou.

V jednu chvíli se natáčely dva filmy, Angelika vystřídala 55 kostýmů

Kromě toho, že si Michèle Merciere musela své havraní kadeře odbarvit na blond, natáčení prvního filmu bylo opravdu časově náročné, protože se natáčely dva filmové díly, aby se ušetřilo na nákladech. Angelika tedy chvíli hrála osmnáctiletou dívku, poté třicetiletou ženu. Její pleť trpěla pod silným nánosem make-upu a často se jí během nátáčení dělalo fyzicky nevolno. Možná za to mohl filmový shon, možná korzety, kterých vystřídala během jediného natáčení opravdu požehnaně. Angelika na sebe musela obléknout pětapadesát kostýmů během tříměsíčního natáčení, z kterého vznikly dva filmy – Angelika, markýza andělů a Báječná Angelika.

Filmový fenomén Angeliky však není mrtvý, naopak. V kinech se na remake slavné Angeliky můžete podívat už 27. února!

Podobné články

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.