Smutný příběh Christine Collins: Nikdy nepřestala hledat svého syna

Kariéra jedné z hrdinek seriálu v ohrožení! Cam má problémy s vyřešením případu, v němž jde o pozůstatky mladého chlapce. Tým musí pomoci kolegyni. Než zjistíte, jak to dopadne, připomeňte si jeden ze skutečných pozoruhodných kriminálních případů. Příběh Christine Collins a jejího syna.

Sběratele kostí uvidíte na Prima love v úterý ve 20:15.

Chlapec, který zmizel

Devítiletý Walter Collins zmizel 10. března 1928 z domu. Jeho matka Christine Collins, která se o chlapce starala sama, hned zalarmovala policii s podezřením, že v únosu mají prsty nepřátelé Waltera seniora, který měl na krku několik vloupaček a byl ve vězení. Rozjelo se celostátní pátrání, ovšem chlapec nikde.

Falešný syn

Týdny plynuly a s nimi rostl i tlak vyvíjený na policii. A náhle, po pěti měsících se malý Walter „objevil“ v Illinois. Policie zorganizovala veřejné setkání a doufala, že si tak napraví špatnou reputaci a odvede pozornost od korupčních skandálů. Jenže chlapec nebyl Walter Collins. A Christine rozhodně nehodlala hrát hru na šťastný návrat, byť jí policejní kapitán J. J. Jones oznámil, ať si chlapce na pár týdnů „vyzkouší“. Absurdní? Stalo se. Collins sice zpočátku souhlasila, brzy však vrátila chlapce zpátky, s tím, že to rozhodně není její syn.

Angelina Jolie ve filmu Výměna. Foto: archiv

Dali ji „léčit“

Zavřeli ji na psychiatrii, ačkoliv na policejní stanici došla „vyzbrojená“ zubními záznamy skutečného Waltera. Mezitím bylo zjištěno, že chlapec je dvanáctiletý Arthur Hutchins, původem z Iowy. Jistý tulák mu prý řekl, že je podobný zmizelému chlapci, a on se za něj začal vydávat s plánem dostat se do Hollywoodu za svým oblíbeným hercem. Collins propustili deset dnů po Hutchinsově přiznání, a to i díky zásahu presbyteriánského duchovního Gustava A. Briegleba. V roce 1930 vyhrála Collins soud proti Jonesovi a měla získat odškodnění přes 10 000 dolarů. Jones nikdy nezaplatil.

Christinina naděje

Naději, že by Walter mohl být naživu, Christine pojala, když absolvovala rozhovor s vrahem dětí Gordonem Stewartem Northcottem. Collins se Northcotta na Waltera zeptala, zda zabil jejího syna, ovšem po opakovaných lžích a přiznáních dospěla k závěru, že je to šílenec a začala doufat, že je chlapec naživu. Jenže v říjnu 1930 jí psychopat poslal telegram, v němž jí sdělil, že lhal, když říkal, že Walter nebyl mezi jeho oběťmi. Christina pak byla po 30 letech první ženou, která dostala povolení jít za vrahem v předvečer jeho popravy. Nedal jí odpověď a žena tak opět doufala, že Walter ještě žije.

Angelina Jolie ve Výměně. Foto: archiv

Hledala ho do konce života

Nepřesvědčilo ji ani svědectví jistého Sanforda Clarka, Gordonova synovce, který na farmě, kde byly jeho oběti drženy, žil taky. Sanford byl pokládán za jednu z Gordonových, byť přeživších, obětí, dovedl vyšetřovatele k hrobům mrtvých chlapců a též svědčil, že vrah v kurníku držel tři děti – dva bratry, třetí byl považován za Waltera. Orgány pak usoudily, že Walter je mrtvý. Sanford později narukoval do války a žil obyčejným životem s manželkou, která mu pomáhala zapomínat na hrůzy mládí. Christina Collins se až o své smrti v roce 1964 nevzdávala naděje, že ještě někdy uvidí svého syna.

Objev Clinta Eastwooda

O desítky let později dostal scenárista Michael Straczynski možnost prohlédnout si staré záznamy losangeleské radnice, než je zničí „Když jsem narazil na záznam o jejím případu, nevěřil jsem, že se to skutečně stalo,“ řekl scenárista později. Clint Eastwood později souhlasil s režií už v odpoledne, kdy si přečetl scénář. Hlavní roli ve snímku Výměna z roku 2008 získala Angelina Jolie, která za ni dostala svého druhého Oscara. Pastora, který Christině pomáhal, ztvárnil John Malkovich. Příběh Christininy odvahy tak tvůrci připomněli světu skrz filmové plátno.

Sběratele kostí uvidíte v úterý ve 21:20 na Prima love.

(-nov)

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.