Sherlock se dnes večer utká s Moriartym! Ten se skrývá v celé popkultuře!

Sherlocka vídáte každou středu, ale teprve až teď se setká se svým největším nepřítelem. S asistentkou Joan Watson dnes Holmes stojí proti padouchovi padouchů Moriartymu. Prostřednictvím pátrání po Moriartym najatých vrazích se nebezpečnému zločinci chtějí dostat na stopu. Podaří se jim to?

Dříve než se dnes ve 20.15 vydáte s oblíbenou dvojicí za dalším dobrodružstvím, mrkněte na pár zajímavých popkulturních počinů, které k Moriartymu odkazují. Někde byste setkání s touto legendární postavou možná nečekali!

Gaiman přehodil role

Neil Gaiman. Foto: FOTO: Wikimedia Commons

Slavný fantasy spisovatel Neil Gaiman (Sandman, Koralina, Hvězdný prach) si s Holmesem a Moriartym pohrál ve své krátké povídce A Study in Emerald – Studie ve smaragdové. Role obou kanonických postav totiž přehodil. Moriarty je v tomto příběhu najat, aby vyšetřil vraždu, kterou pravděpodobně spáchal – překvapení – Sherlock Holmes společně s doktorem Watsonem.

Sherlock se v tomto příběhu podepisuje jako Rache. To je narážkou na Doylovu Studii v šarlatové, kde vrah napsal slovo Rache (německy pomsta) poblíž těla oběti. Gaiman za Studii ve smaragdové získal cenu Hugo Award.

Padouch v Lize výjimečných

S rolí padoucha je však James Moriarty spojen v Lize výjimečných. Snímek se Seanem Connerym, Petou Wilson a Shanem Westem inspirovaný stejnojmenným komiksem Alana Moora vznikl v roce 2003. A Moriarty, pod přezdívkou Fantom, se v něm snaží rozpoutat světovou válku. Kdo stojí proti němu? Nu takoví kádři jako Tom Sawyer, Kapitán Nemo nebo upírka Mína Harker.

Hologram ve Star Treku i Futuramě

Holografická simulace profesora Moriartyho se objevila ve Star Treku: Nová generace, a to konkrétně v epizodách Elementary, Dear Data a Ship in the Bottle. Stalo se tak poté, kdy Laforge požádá počítač, aby vytvořil protivníka androidovi jménem Data. Výsledkem je holografický Moriarty, jenž má Datovy znalosti. Ve Futuramě můžete profesora Moriartyho zahlédnout v epizodě Kif Gets Knock Up a Notch, kdy vyjde z Branniganovy lodi Nimbus po boku Attily, Jacka Rozparovače a zlého Abrahama Lincolna.

Velkou pecku ohledně Moriartyho pro fanoušky připravili i přímo tvůrci seriálu Sherlock Holmes: Jak prosté. Jakou? Budete překvapeni!

Sherlock Holmes: Jak prosté uvidíte už ve středu 20.15 na Prima love.

Šárka Novotná

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.