Scientologie: kontroverzní náboženství v přízni celebrit

Se skupinou fanatiků, kteří vehementně předpovídají brzký konec světa, mají – krom dalších lahůdek – tentokrát co do činění Castle s Beckettovou. Než se s nimi pustíte do dalšího případu, mrkněte na tuze kontroverzní náboženství spojené i s veleslavnými hvězdami – scientologii.

Další díl seriálu Castle na zabití uvidíte v úterý od 20:15 na Prima love.

Známí členové

Tom Cruise, John Travolta, žena, která namluvila Barta Simpsona, Nancy Cartwrightová, nebo představitelka Peggy v seriálu Mad Men Elisabeth Moss... Všechny tyto známé osobnosti jsou vyznavači scientologie. Princip scientologie? Zdokonalování člověka a rozvíjení potenciálu – za které se platí. Lidé si podle učení někdejšího autora science fiction Lafayetta Rona Hubbarda (organizaci založil v 50. letech) mají také „léčit“ svá traumata z předchozích životů.

A součástí církve je i organizace Sea Organization, jejíž členové uzavírají smlouvy na absurdní množství let služby (i pro budoucí životy), prakticky neustále pracují a vznáší se kolem nich odér kontroverze díky svědectví těch, kteří prchli. Dlouhá dřina, dusné prostředí, údajné tvrdé tresty za neposlušnost či nedostatečnou oddanost církvi… prostě prý žádný med.

Desítky smyslů

Nicméně přesto má scientologie spousty příznivců i 28 let po Hubbardově smrti. Loni scientologové za asistence Cruise a Travolty třeba otevřeli rozsáhlý chrám v Kalifornii, kde se členové mají učit superschopnostem – scientologové totiž věří, že krom klasických pěti mají lidé i přes 50 dalších smyslů. V USA má scientologie status náboženství od 80. let, na kontroverzi jí to ale neubírá.

Scientologie a její vliv byly často propírány v médiích i v případě manželství Toma Cruise a Katie Holmes. Katie totiž pocházela z katolické rodiny a víra jejího (dnes již bývalého) manžela rodiče příliš netěšila. Po rozvodu pak Cruise připustil, že dcera Suri, kterou měl s Katie už není praktikující scientoložkou.

Bartův skandálek

Ke scientologii se váže i jeden pikantní popkulturní skandál. V roce 2009 totiž členka církve Nancy Catwrightová namluvila pozvání na setkání scientologů v Hollywoodu hlasem Barta Simpsona, což lidi spojené se seriálem, který si v jednom z dílů dělá ze scientologie i srandu, pěkně naštvalo.

Podle předlohy zakladatele církve Hubbarda byl v roce 2000 natočen také sci-fi snímek Bojiště země: Sága roku 3000, kde hlavní roli ztvárnil právě Travolta, který o převedení snímku na filmové plátno dlouho usiloval a také ho produkoval. Výsledek? Snímek vymetá žebříčky nejhorších filmů všech dob. A figuruje často na vrcholných příčkách. Mnohem lépe dopadl režisér Paul Thomas Anderson se svým snímkem Mistr. Souvislost? Říká se, že hlavní hrdina je Hubbardem tak trochu inspirován…

Seriál Castle na zabití uvidíte v úterý ve 20:15 na Prima love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.