Rudolf Hess: nacista, jehož smrt zajímá konspirační teoretiky

Tentokrát zkoumá Kůstka ostatky uprchlého vězně. A zjistí šokující věc – zemřel ještě za branami vězení. Velkou pozornost před lety vzbudilo i úmrtí „slavného“ vězně Rudolfa Hesse. Bývalý nacista strávil v kriminále desítky let. Sběratele kostí uvidíte v úterý ve 21:15 na Prima love.

Let do Anglie

Po dlouhá léta byl Rudolf Hess loajálním stoupencem nacistického Německa. Po takzvaném Pivním puči počátkem 20. let dokonce seděl s Adolfem Hitlerem v jedné cele a pomáhal mu, když psal Mein Kampf. Později byl Hitlerovým tajemníkem, podepsal Norimberské zákony, stal se říšským ministrem – zkrátka šplhal po kariérním žebříčku nacistické strany. V roce 1941 však nasedl do letadla a odletěl na britské ostrovy vyjednat mír s králem Jiřím VI. O tom, proč to udělal, se dodnes vedou dohady. Dobové záznamy se údajně zmiňují, že ho v té době už trápily psychické problémy, měl být také odpůrcem války s Velkou Británií. Některé teorie zas říkají, že jeho čin měl Hitlerovi přijít vhod.

Dlouholeté vězení

Byl okamžitě uvězněn, nejdřív v Toweru a později na anglickém venkově. V rámci Norimberských procesů dostal v roce 1946 doživotí a skutečně si ho odseděl – v roce 1987 se totiž oběsil během vycházky v zahradě věznice. Někteří tvrdí, že ho zabili Britové, což si údajně myslí i Hessova rodina, existují totiž i divoké teorie, že muž ve špandavském vězení – kde mimochodem žil jako jediný vězeň – vůbec nebyl Hess. Jiná konspirační teorie zas tvrdí, že nacistický pohlavár zemřel už za války v Británii.

Střídání stráží

Hess se nicméně několikrát předtím už o sebevraždu pokusil. Dlouhé věznění někdejšího nacistického politika vzbuzovalo dost pozornosti – jednalo se i o jeho propuštění, Sovětský svaz však byl silně proti. Zajímavostí je, že v „hlídání vězně“ se střídali Britové, Američané, Francouzi a právě Rusové. Když Hess spáchal sebevraždu, měli službu zástupci Británie. Hessovi bylo v době sebevraždy 93 let. Jeho hrob se později stal středem pozornosti neonacistů, před několika lety byl tedy Hessův popel vysypán do moře…

Sběratele kostí uvidíte v úterý ve 21:15 na Prima love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 23. 4. 2024

Dnes je v pořádku plakat, Berani. Uvolnění je rozhodující pro přijetí. Pokud nemáte pocit strachu a omezení, může pro vás být těžké prožívat radost a expanzi. Spojte dobré se špatným a nechte tyto dvě síly, aby se ve vaší bytosti harmonicky usadily. Proveďte přípravy, které vám umožní vzlétnout do velkých výšin. Ujistěte se, že jste připraveni přijmout výzvy, které s růstem přicházejí.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.