Rizzoli s Isles řeší vraždu soudkyně. Znáte tu, která jako první bojovala za ženská práva?

Vraždu soudkyně tentokrát vyšetřují Jane Rizzoli a Maura Isles. Ženě šel po krku někdo, komu se její práce nehodila. Dřív, než rozlousknete další kriminální oříšek, seznamte se s pionýrkou ženského soudnictví v Americe Florence Ellinwood Allen. Rizzoli & Isles uvidíte ve středu ve 20.15

Nadaná pianistka

Byla jednou z prvních žen, které v Americe práci soudkyně vykonávaly a jako první dosáhla opravdu vysoko. Florence se narodila roku 1884 a její životní cesta byla velice netradiční. Původně se totiž dívka, které se od dětství dostávalo velmi dobrého vzdělání, rozhodla pro hudební kariéru. Její plán stát se pianistkou však zhatilo zranění.

Ze studií v Berlíně, kam ji poslal otec, se tedy v roce 1906 vrátila zpátky do Ohia a začala pracovat jako korespondentka pro newyorský magazín Musical Courier. Čím dál víc ji však zajímala politika a tak se rozhodla pro studium práv – jenže ani v Americe to tehdy studia chtivá žena neměla jednoduché. Univerzita ve Westerne Reserve nepřijímala na práva dívky, studovala tedy v New Yorku a Chicagu.

Žádné peníze, ale velké naděje

Když v roce 1914 studium dokončila, čekala ji další zkouška. Během prvního měsíce si totiž vydělala pouhých 25 dolarů, a jediné, co si mohla dovolit, byl stůl, dvě židle a půjčený psací stroj. „Neměla jsem klienty ani peníze, ale měla jsem naději,“ řekla o dvacet let později v jednom novinovém interview. Začala tedy sbírat zkušenosti, jak při práci s dobrovolnickým hnutím, tak angažovaností v oblasti ženských práv. A to s vervou.

Florence Ellinwood Allen. Foto: wikipeda.org

Prosazovala volební právo žen, a jeden z případů, kdy se přičinila, aby mohly ženy ve východním Clevelandu volit v obecních volbách, významně ovlivnil její kariéru a otevřel jí cestu k Nejvyššímu soudu Ohia. Za 1. světové války započala také svou druhou celoživotní aktivitu – úsilí o mír. V jejím jednání můžeme spatřovat i osobní rovinu, neboť oba bratři Florence padli právě za Velké války.

Cesta vzhůru

V následujících letech vyhrála i další případy a získala respekt u svých mužských kolegů a v roce 1920 se stala soudkyní nižší instance. A opět čelila pochybám kritiků, když o rok později soudila gangstera Franka Motto, který při přepadení zabil dva lidi. Propíralo se, zda ji příliš neovlivní emoce. Neovlivnily. Allen poslala gangstera na elektrické křeslo a stala se 1. soudkyní v USA, která odklepla trest smrti. V roce 1922 ji zvolili do Nejvyššího soudu Ohia. Stala se známou a uznávanou. Ačkoliv čas od času stále bojovala s předsudky tehdejší doby, přátelila se s Eleanor Roosevelt a šla dál a dál. Byla první ženou zvolenou do Nejvyššího soudu Ohia, první ženou světa, kterou zvolili do soudu nejvyšší instance i odvolacího soudu USA. Zemřela roku 1966 v 82 letech.

Sledujte případ, který řeší Rizzoli a Isles ve středu ve 20.15 na Prima love!

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 16. 4. 2024

Pokud se dnes budete muset vypořádat se zklamáním, snažte se, aby vás to nezlomilo, Berani. Můžete obdržet dopis nebo telefonát, který vám přinese méně příznivé zprávy. Možná, že někdo, koho jste chtěli vidět, nebude moci přijít. Snažte se nenechat si tím zkazit náladu. Takové věci se stávají. Zaměstnejte se.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.