Příběh podle skutečné události: Sólista

Americko-anglické drama Sólista bylo natočenp podle příběhu, který se opravdu stal. Robert Downey Jr. se pokusí geniálního Sólistu dostat z ulice, aby se psychicky nemocný mohl vrátit rovnou na pódium. Snímek uvidíte na Prima love ve 20.15!

Robert Downey jako novinář zrovna prožívá krizi v práci, rozpadlo se mu manželství a vlastně vůbec nechápe, co ho na novinařině tolik bavilo. V tu chvíli do něj na ulici vrazí na první pohled obyčejný bezdomovec. Na druhý pohled v něm Robert pozná bývalou hudební legendu Nathaniela Ayerse. Geniálního violoncelistu si zahraje Jamie Foxx, který svou slávu ztvrdil nedávno hlavní roli v Tarantinovo Nespoutaném Djangovi.

Nathaniel vystudoval prestižní hudební školu, ale hudbu opustil kvůli svým psychickým potížím. Novinář Steve Lopez se ho pokusí svými články dostat zpátky na světová pódia.

Život versus film

I když je celý snímek Sólista podle skutečné události, tvůrci ho museli trochu pozměnit. Ve skutečnosti Ayers hrál na kontrabas, zatímco ve filmu hraje Jamie Foxx na violoncello.

Jamie Foxx si kvůli své roli prožil jako herec svoje. Jeho filmová postava měla schizofrenii. Jamie Foxx chodil na konzultace za psychologem. Jak sám dodal, bláznivě se obával, aby ho schyzofrenie nedostala stejně jako jeho postavu v reálném životě. Psycholog nakonec holywwodskou hvězdu ubezpečil, že schyzofrenii jen tak "dostat" nemůže, ale dlouhodobě žít v takové postavě mu může způsobit i post- traumatický syndom.

Strach Jamieho Foxxe o svoje psychické zdraví, bylo oprávněné. Jako malý vyrůstal poblíž psychiatrie a sledovat blázny patřilo k jeho každodennímu chlebu. Ztratit rozum byl obraz, který dobře znal. V osmnácti letech se však popral a přesně v tu chvíli se prý "zbláznil". Za pár hodin se probral v nemocnici, proto se tak obával hrát psychologicky náročnou roli.

Dokonce si Jamie Foxx nechal pro svou roli poškodit přední zuby, aby vypadal více jako bezdomovec.

Více uvidíte v neděli na Prima love ve 20.15!

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.