Po krk v odpadcích: Co dokáže vyvolat stres z 11. září

Seriál Po krk v odpadcích přináší další zajímavé dokumenty. Úterní díl ukáže dva lidské osudy, u kterých přemíra stresu stojí za rozvinutím poruchy kompulzivního shromažďování

Osudné 11. září

Padesátiletá Barbara se těsně před 11. zářím 2001 přestěhovala do Washingtonu. To, co se stalo v onen osudný den, si už skoro nepamatuje. Zachvátil ji stres a panika, stejně jako 90 % Američanů. Svět už pro většinu z nich nebyl bezpečný. Barbara pracovala jako státní zaměstnankyně, ale ihned po teroristických útocích se uzavřela do sebe. Nakonec se odstěhovala se svou rodinou na venkov.

Emoční stres léčila odpadky

Svůj emoční stres, kterým po útoku Al-Káidy trpělo několik miliónů Američanů, řešila Barbara nakupováním. Nejraději nakupuje po internetu: „Jsem tak trochu blázen do stínítek a klobouků, ani nevím proč. Umělohmotné koně sbírám také. Hlavně ty klasické,“ říká ve chvíli, kdy svírá v náručí dětskou hračku. Všechno to harampádí má pro ni citovou hodnotu, což je jeden ze znaků lidí trpících kompulzivním shromažďováním. Chcete o této chorobě vědet více informací? Najdete je tady.

Nikdo se nemůže divit, že nakupování ji přivedlo na mizinu. Pokud brzy něco neudělá, přijde o svůj dům, který je naprosto zavalený odpadky, ale i o autobus, jenž koupila manželovi, a o několik aut, která se rozpadají u garáže. Aby zachránila sebe a svou rodinu před totálním bankrotem, uspořádá bazar svých věcí, jež nastřádala za několik let. Jenže peněz z něj nebude tolik, jak doufá… Co bude dělat?

Chcete se dozvědět více informací o emočním stresu, který může potkat i vás? Podívejte se zde.

Mozková příhoda vám zničí život

Šedesátiletý Tomy je člověk, u něhož fyzická nemoc zničila slibně nastartovanou kariéru herce a muzikanta. Tomy je sice vysokoškolák, ale živí se výběrem popelnic. Jak sám říká, žije „z ruky do huby“. Má svůj dvoupokojový byt, kde skladuje vše, co mu na ulici přijde pod ruku. Má jediné štěstí, že za ním stojí jeho dcera.

13. komnata muzikanta

Po tom, co Tomy dostal mozkovou příhodu, rozvinula se u něj psychická choroba. Aneurisma se proměnilo v kompulzivní shromažďování. Psychologové viní z jeho osudu fyziologickou příčinu. Tomy se před kamerami rozhodne otevřít pokoj, který dvacet let neotevřel. Jsou tam všechny hudební nástroje, na které jako velice talentovaný hudebník uměl hrát. „Myslel jsem si, že pokud už na ně nebudu sahat, nikdy nezjistím, jestli na ně už neumím hrát. Kdybych zjistil, že už nemůžu hrát, tak by mě to zabilo,“ popisuje své nejbolestivější místo.

Jak se podaří dvěma lidem, kterým kompulzivní shromažďování způsobil stres, vyrovnat se se svou chorobou?

Chcete vědět více o tom, jak lidé zasáhnuti teroristickými útoky reagovali? Jak k nim přistupovali psychologové? Co je to emoční stres? To se dozvíte v našem článku.

To uvidíte v úterý ve 20.15 na Prima love!

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 4. 2024

Zadal vám někdo úkol a pak odešel, aniž by vám dal pokyny? Není divu, že se cítíte zmatení a frustrovaní. Pokud neexistuje žádný návod a pokud nikdo jiný neví, o co jde, nemějte výčitky svědomí a nechte to být, dokud nedostanete řádné poučení. Je rozumnější počkat, než to udělat špatně a muset to dělat znovu. Raději bezpečně, než abyste litovali.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.