Operaci Valkýra pokazila souhra okolností. Hitler ji přežil

Okolnosti bombového útoku vyšetřují Castle s Beckettovou. Než zjistíte, o co šlo, připomeňte si jeden z nejznámějších bombových útoků historie. Byl to nejslavnější, byť opět neúspěšný, atentát na Hitlera. Další díl seriálu Castle na zabití uvidíte v úterý od 20:15 na Prima love.

Zabít Hitlera

Spiknutí se rekrutovalo roku 1944 z řad vyšších německých důstojníků. Hlavním strůjcem byl Claus von Stauffenberg. Důvodů, proč se atentátníci rozhodli odstranit Hitlera, bylo hned několik. Jedním z nich byla obava, že Hitler svými kroky, včetně vyhlazování Židů, přivede Německo na pokraj zkázy a přinese mu „věčnou hanbu“. Samotného Stauffenberga, který se dal v 30. letech do armády a podílel se na obsazování Československa i Polska, údajně nejprve znechutily pogromy. Později přestal souhlasit i s Hitlerovou vojenskou strategií. A když se v červnu 1944 navíc vylodili Spojenci v Normandii, rozhodla se skupina odstranit Vůdce co nejrychleji a poté uzavřít separátní mír se Západem.

Foto: Business Factory

Špatná souhra okolností

Atentát měl provést právě Stauffenberg. Sedmatřicetiletý důstojník a šlechtic byl rok předtím raněn v Africe, kde přišel o oko, pravou ruku a několik prstů na levé. A ač se původně loučil s vojenskou kariérou, povýšili ho na plukovníka generálního štábu, což obnášelo i pravidelné porady v Hitlerově stanu v Rastenburgu. Čehož spiklenci využili. Hitler měl být zabit právě tam. Jenže atentátníkům už od začátku nepřálo štěstí. Nejdřív byla kvůli teplému počasí přesunuta porada z bunkru, kde atentátníci počítali s ničivým efektem tlakové vlny, do ochlazované konferenční místnosti. Pak přišla časová tíseň – kvůli ní Stauffenberg k bombě nepřidal plánované množství trhaviny, navíc měl potíže i s tím ji aktivovat. Poté se Stauffenberg rychle omluvil a opustil místnost s domněnkou, že všichni zúčastnění budou brzy po smrti. Jenže se pokazily i další věci.

Hitler si odsedl

Hitler se jednak po Stauffenbergově odchodu vzdálil od centra výbuchu, ten navíc zmírnil i těžký dubový stůl. Konečná bilance byla krvavá – zemřeli čtyři důstojníci a sedm dalších exploze zranila. Jenže sám Hitler byl poraněn jen lehce. Stauffenberg i do Berlína dorazil ve víře, že všechno klaplo a s dalšími vzbouřenci pokračovali podle plánu – jenže za několik málo hodin byli zatčeni. Hitler povstání potlačil. Stauffenberg, jeho poručík Werner von Haeften, generál Friedrich Olbricht a plukovník Albrecht Mertz von Quirnheim byli zastřeleni ještě též noci. Hitler později „uspořádal“ monstrproces, kterému padlo za oběť na 5000 lidí. Mimochodem poslední – přeživší – účastník atentátu na Hitlera zemřel loni. Evan-Heinrich von Kleist měl v roce 1944 pouhých 22 let. Po potlačení spiknutí skončil v koncentračním táboře, odkud byl však později propuštěn.

Mise Toma Cruise

O operaci Valkýra pojednává i snímek Briana Singera Valkýra z roku 2008. Stauffenberga v něm ztvárnil Tom Cruise, a po jeho boku si zahráli i Kenneth Branagh, Bill Nighy nebo Carice van Houten.

Castle na zabití už v úterý ve 20:15 na Prima love.

(-nov)

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.