Seriály a filmy

28. listopadu 2013 10:00

Petra Kloidová

Oliver: záskok za šéfa mu nastartoval kariéru!

Jamie Oliver před lety zaujal britské divačky svou roztomilostí a přístupem k jídlu. A to nejen proto, že skvěle vaří. Po letech, kdy se ukazoval na obrazovce, vydával kuchařky a otevíral nové a nové restaurace, se dal na politiku. Chce, aby měl každý právo na zdravou stravu.

Jméno James Trevor Oliver zná v Essexu každý, my ostatní ho známe jako kuchaře bez čepice. Takový je Jamie Oliver, který dokázal vaření dát civilnější projev, a možná proto si ho lidé zamilovali. Rád se dotýká jídla a miluje hlavně to čerstvé.

Svoje budoucí povolání (dnes už bychom to mohli nazvat rovnou jako poslání) si nevybral, vaření si ho vybralo samo. V roce 1975 se matce Sally a otcovy Trevorovi, kteří provozovali v Essexu vyhlášenou kriketovou hospodu, narodil Jamie. V kuchyni se začal otáčet už jako malý, chodil s otcem nakupovat suroviny, učil se poznávat správné chutě.

Poté, co vystudoval hotelovou školu Westminster Catering College, nastupuje k Antoniu Carlucciovi legendě italské kuchyně v Británii. Po roce u Carluccia dostal vytouženou práci v River Café, slavné londýnské restauraci na břehu řeky Temže, již vlastní dvě slavné šéfkuchařky Rose Gray a Ruth Rogers. V té době mu bylo pouhých dvacet let.

Záskok za šéfa mu nastaroval kariéru

Přestože měl už tak dost našlápnutou kariéru, důležitý bod zlomu teprve přišel. V jednu chvíli se během televizní reportáže udělalo v restauraci, kde pracoval, jeho kolegovi špatně a Jamie ho zastoupil. Jeho roztomilá upovídanost a nadšení, s jakým mluví o jídle, okouzlilo zhruba pět dalších televizních produkcí. Ty mu hned poté nabídly vlastní kuchařskou show!

Jamie Oliver od té doby každý rok natočí jednu sérii své kuchařské show, vy teď můžete sledovat na Prima love v 17.30 jeho show Jamie vaří super rychlovky. V posledních letech se však snaží bojovat za to, aby všichni měli možnost přežít. Jak to myslí? Jamie se vydal do Ameriky, kde už několikátá generace nevaří. Vystačí si s polotovary plnými soli a nebezpečných potravinových přídavků, které způsobují obezitu celé populace...

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.