Odhalení z historie: Za atentát na Reagana může Jodie Foster

Prima love uvedla thriller Tajemný let v hlavní roli s oceneňovanou herečkou Jodie Foster. Ta svou slávou v pouhých devatenácti letech nechtěně ovlivnila americké politické dějiny. Kvůli ní postřelili bývalého amerického prezidenta Ronalda Reagana.

Podle cynických kolegů z filmové branže je to jedna z mála hereček, jež dokáže dát smysluplnou větu dohromady. Nasvědčuje tomu i její diplom z univerzity Yale. Kromě vysoké inteligence Jodie zdědila i obrovský herecký talent. Ten u ní filmoví producenti objevili poměrně záhy, takže už se jako malá batolila ve sladkých reklamách a rodinných filmech.

Jodie Foster a Taxikář

První vážnou filmovou nabídku legendárního režiséra Martina Scorsese dostala ve čtrnácti letech. Ta se jí také stala osudnou. Bohužel ne ve smyslu dětské slávy, která u většiny vyhasne dřív, než stačí mocně vzplanout. Martin Scorsese ji obsadil do role prostitutky Iris v temném dramatu Taxikář (1976). Před natáčením snímku plného sexu, násilí a drog musela tehdy jako čtrnáctiletá podstoupit psychologické testy, a choulostivé scény za ni hrála její starší sestra. Po počátečním šoku veřejnosti přišel i velký úspěch. Jodie Foster byla za svou roli nominována na Oscara.

Milostné vzplanutí filmového fanouška

Mladá prostitutka Iris v podání Jodie Foster se stala platonickou láskou tehdy jednadvacetiletého filmového fanouška Johna Hinckleyho. Ten podle všech dostupných informací minimálně patnáctkrát navštívil promítání filmu Taxikář. Ve snímku se ztotožnil s jeho hlavní postavou Travisem Bickleym, který se snaží chránit dvanáctiletou prostitutku Iris. Celý film končí tím, že se pokusí o vraždu amerického senátora, který kandiduje na post prezidenta.

Jodie Foster se pro Hinckleyho v několika následujících letech stala modlou. Jeho posedlost zašla až tak daleko, že poté, co se dozvěděl o skutečnosti, že hollywoodská herečka studuje univerzitu Yale, přihlásil se zde k dálkovému studiu. Na Jodie každý den čekaly před dveřmi stohy různých milostných dopisů a vzkazů, ta na jeho vyznání však nikdy nereagovala.

Největší krvavé vyznání lásky všech dob

Atentát na Ronalda Reagana. Foto: isifa.com

Nezájem hollywoodské herečky vyprovokoval Hinckleyho k několika plánům, jak přilákat její pozornost – unést letadlo nebo před ní spáchat demonstrativní sebevraždu. Nakonec ale černý Petr padl na nového prezidenta Ronalda Reagana.

30. března v roce 1981 vyšlo u washingtonského hotelu Hilton šest kulek z revolveru Johna Hinckleyho. Prvními pěti ranami postřelil lidi z Reaganova týmu. Až šestá kulka odražená od karoserie limuzíny zasáhla hrudník čerstvě zvoleného prezidenta Ronalda Reagana. Zasáhla plíci a jen o dva centimetry minula srdce. Ronald Reagan atentát přežil – stejně tak jako jeho slavná věta, kterou v nemocnici pronesl k vyděšené manželce: Miláčku, zapomněl jsem se sehnout.

Hinckley byl ihned po atentátu zadržen, přesto nebyl nikdy trestně stíhaný, jelikož byl soudem shledán absolutně nepříčetným. Tento soudní případ následně pomohl k přepracování amerických zákonů na téma zproštění viny za nepříčetnost. Příběh Jodie Foster se tak stal objektivním důkazem, jak se snové představy vytvořené hollywoodským průmyslem dokážou krvavě prolnout s reálným světem. Sama herečka se k tomuto tématu vyjádřila pouze třikrát. Od atentátu své soukromí chrání ještě pečlivěji – a není se čemu divit.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.