Nejlahodnější klasika trochu jinak. Borůvkový koláč s mascarpone!

Kdo by nemiloval borůvkový koláč, který tak jako tak po sobě vždycky zanechá stopy. Jeho chuti se ale nedá odolat. Většina sází na borůvky ručně natrhané, někomu nezbyde nic jiného, než si je koupit. Co takhle letní klasiku trochu ozvláštnit?
Borůvkový koláč s mascarpone

Koláč z brusnice borůvky patří mezi nejoblíbenější letní klasiku, která na stole nesmí chybět. Pod lidovým názvem "borůvky" ji zná většina lidí a koláč plný antioxidantů, které zabraňují rakovině, se rozhodně neztratí.

Brusnice borůvka je odborně označována jako léčivá rostlina. Modré plody jsou velkou zásobárnou vitamínu C, který posiluje imunitní systém a funguje jako prevence a lék při nachlazení, chřipce a infekčních onemocněních a zmiňované rakovině. Ve 150 g borůvek je asi 31 mg vitaminu C. Menší miska borůvek plně nahradí povinnou denní dávku vitaminu C.

My pro vás máme dokonalý recept pro případ, že budete chtít návštěvu okouzlit trochu jiným borůvkovým koláčem. Tento recept a mnohé další najdete od čtvrtka v časopisu Prima Fresh na novinových stáncích!

Prima FRESH léto 2015 2
Prima FRESH léto 2015 2

Křehký koláč s borůvkami

Jemné a křupavé těsto a famózní náplň ze smetanového mascarpone, korunovaná borůvkami plnými šťávy… dezert tohoto léta (a mnoha dalších, a možná nejen léta).

NA 6 PORCÍ / PŘÍPRAVA: NAD 60 MINUT

500 g mascarpone

2 lžíce najemno nastrouhané citronové kůry

80 g prosátého moučkového cukru

1 žloutek

vanilkový extrakt

375 g borůvek

moučkový cukr na poprášení

Těsto:

225 g hladké mouky, prosáté

125 g studeného másla, nakrájeného na kousky

80 g moučkového cukru, prosátého

3 vejce

2 lžičky vanilkového extraktu

1 lžíce ledové vody

1. Na těsto dejte mouku, máslo a moučkový cukr do robotu a krátkými pulzy prošlehejte na drobenku. Nechte motor běžet a přidejte žloutky a vanilku, pak vodu. Prošlehejte jen tolik, aby se těsto spojilo. Pak ho vytvarujte jako placku a zabalené nechte asi 1 hodinu v ledničce.

2. Troubu předehřejte na 180 ºC. Těsto vyválejte mezi 2 fóliemi na 3mm výšku a vyložte jím lehce vymazanou nejlépe otevírací vroubkovanou koláčovou formu. Okraje začistěte, dno těsta propíchejte vidličkou, vyložte papírem, zatižte suchými fazolemi a 10 minut předpékejte.

3. Sejměte papír s fazolemi a těsto zapečte dalších 10 minut do světle zlaté barvy. Mascarpone promíchejte s citronem a moučkovým cukrem, naplňte koláč, pospypte borůvkami a před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

Na Prima love můžete sledovat každý den další pořad o vaření Nigella vaří rychlovky v 17.15!

Prima FRESH léto 2015

Užijte si léto s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama