Nejkurióznější diety? Tasemnice, arzenik i slavný korzet

Rizzoli & Isles: Vraždy na pitevně uvidíte ve středu od 20:15 na Prima love.

Vraždu v restauraci s bio pokrmy tentokrát řeší Jane Rizzoli a Maura Isles. Někdo se tu předávkoval insekticidy… Než s oběma dámami vyřešíte i tento „kulinářský“ případ, mrkněte na nejbizarnější diety v dějinách. Ani jedna není pro gurmány, pozoruhodné však je, že má mezi nimi zastoupení i prudký jed a paraziti.

Starý dobrý arzenik

Arzenik nebyl populární jen u zločinců, kteří jím trávili nebohé oběti, svého času se s ním i hublo – a to bez legrace. V 19. století byly k dostání například pilulky s arzenikem, o němž se povídalo, že urychluje metabolismus. Ti, kdo chtěli s těmito pilulkami zhubnout a zobli si víc než doporučenou dávku, riskovali otravu, o dalších nebezpečných účincích jedu nemluvě.

Za štíhlostí s tasemnicí

Je to k nevíře, ale lidé v touze být co nejštíhlejší dobrovolně absolvovali i takzvanou „tasemnicovou“ dietu. Uživatelé spokli zárodky tasemnice, nechali ji ve střevech vyrůst a konejšili se tím, že nakonec snědí pilulku proti parazitům a bude pokoj. Jenže taky trpěli průjmy, zvraceli a vystavovali se vyššímu riziku demence, či epilepsie. Obskurní metoda měla i minimálně jednu velmi slavnou uživatelku – operní pěvkyni Marii Callas.

Jen rozžvýkat

Sice o něco méně nebezpečnou, ale i tak velmi podivnou dietou, byl takzvaný Fletcherismus. Zpopularizoval ji Američan Horace Fletcher. Tajemství? Všechno jídlo jste pouze rozžvýkali a vyplivli. Fletcher i doporučoval, jak dlouho se má jaké jídlo žvýkat, a vězte, že s tímto životním stylem byste obědvali pěkně dlouho.

Prolévání octem

Ocet, ocet a ještě jednou ocet. To prosazoval počátkem 19. století třeba Lord Byron. Zastánci diety krom vysněné štíhlosti dostali navrch – opět – průjmy a zvracení. Nicméně dieta to prý byla dost populární, byť o chutnosti se dá pochybovat.

Vata v žaludku

I dnes se čas od času propírá obskurní dieta, v rámci níž údajně, hlavně modelky, polykaly vatové tampony zalité pomerančovým džusem. Efekt? Především zahnání pocitu hladu bez toho, aby člověk přibral. Výživová hodnota nulová.

Další díl Rizzoli & Isles: Vraždy na pitevně uvidíte ve středu od 20:15 na Prima love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 11. 5. 2024

Berani, dnes může přijít příliš mnoho pozvánek na společenské akce. Možná to bude jeden z večerů, kdy si budete chtít odpočinout doma, ale nebudete chtít nikoho odmítnout. Každé pozvání analyzujte. Zvažte místo, hostitele, ostatní hosty – cokoli, co vám připadá nejvýznamnější. Zúčastněte se jen těch, o kterých si myslíte, že se vám budou opravdu líbit. Řiďte se svým srdcem.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.