Mořská panna na Love. Patří jen do mýtů?

Žbluňk! Mají dlouhé vlasy, jsou čarovně krásné a často se zaměňují se sirénami. Jaké jsou mořské panny doopravdy, uvidíte v pátek na Prima love v romantické komedii. Víte vůbec o tom, kdo a co jsou mořské panny? A co znamená mít syndrom mořské panny?

Mladé dívky žijí u australského pobřeží. Asi nikdy by je nenapadlo, co všechno jim může přinést neobyčejně velká bouřka. Do bazénu v plážovém klubu se vylilo skoro půl oceánu, a Haley a Claire v něm objeví mořskou pannu Aquamarine. Je krásná a blonďatá a uhrančivá.

3 dny a konec!

Aqua jim řekne, že musí do tří dnů najít lásku, jinak si bude muset vzít toho, koho nechce. Dívky jí slíbí pomoc, protože když pomůžete mořské panně, můžete si sami něco přát. A ony mají své přání... Jaké je? To se dozvíte na Prima love v pátek ve 20.15!

Mořské panny mají být krásné. Foto: archiv Prima

Syndrom mořské panny

Všechny báje a pověsti o mořských pannách mohly dost pravděpodobně vzniknout kvůli vrozené deformační vadě s odborným názvem sirenomelie neboli syndrom mořské panny, která se objevuje od dávnověku. Při této vadě dochází ke srůstu končetin plodu, takové děti často nemají ani pohlavní orgány nebo mají jen jednu část z párového (např. ledvina) orgánu. S dětmi se syndromem mořské panny můžete setkat i v dnešní době, objevuje se jeden případ takového onemocnění na 70 000 porodů. Kvůli postiženým orgánům ale pacienti většinou záhy umírají.

Kde se vzaly mořské panny?

Na první pohled by se mohlo zdát, že mořská panna je bájná postava, kterou můžete potkat jen v pohádkách a mýtech. Přestože má tato žena v názvu "mořská", vyskytuje se v lidových slovesnostech všech národů Evropy. Slovani jim říkají Rusalky, v Německu Meerfrau, Nix, Nixe a Lorelei, v Cornwallu Merrymaid, v Irsku Merrow a ve Skandinávii Neck, Havfrue a Havmand. Zkrátka – mají je všichni, dokonce i ty státy, které moře nemají. Mořské panny se totiž objevovaly i v jezerech.

Jsou to sirény? Potomci křesťanské potopy?

Často se tato krásná stvoření zaměňují se sirénami z Oddysey, v každém případě názory na jejich původ se liší podle náboženství. Křesťané tvrdí, že jsou to potomci lidí, kteří během potopy světa nevstoupili na Noemovu Archu, a tedy potomci nesmiřitelných hříšníků, od kterých se bůh rozhodl svět očistit. V babylonské, filištínské a asyrské mytologii byla bytostí podobnou mořské panně vodní bohyně Derketó.

Mořská panna ze středověku

Mořská panna je od středověku zobrazována sice s ploutvemi, ale hlavně se často vyobrazuje jako žena sedící na skále, která si češe krásné vlasy a zhlíží se v zrcátku. Původ tohoto vyobrazení není jasný, ale má se za to, že je výsledkem chybného pochopení staré desky znázorňující bohyni Derketó hrající na lyru. Ta v jedné ruce držela trsátko, používané ke hře na strunné nástroje, a ve druhé ruce lyru samotnou, jak se ale zdá, tyto propriety nebyly středověkým člověkem správně pochopeny, a od té doby se znázorňuje s hřebenem a zrcátkem.

To byla trochu teorie, na zábavnější praxi se podívejte v pátek na Prima love ve 20.15!

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.