Lvice Elsa – nejslavnější šelma spojená s autorkou s českými kořeny

Vraždu muže, kterého zřejmě napadla velká šelma, řeší tentokrát Kůstka a Booth. Než zjistíte, jak se oběť k něčemu takovému nachomýtla, připomeňte si asi nejslavnější (zvířecí) šelmu filmového nebe, lvici Elsu. Žena, díky které se "stala slavnou", pochází z českých zemí a měla pozoruhodný osud.

Další díl seriálu Sběratelé kostí uvidíte v úterý ve 21:20 na Prima love

Rodačka z Opavy

Joy Adamson, vlastním jménem Friederike Victoria Gessnerová, se narodila 20. ledna 1910 v Opavě, jako dítě se však s matkou přestěhovala do Vídně. Do Afriky vyrazila už se svým prvním – židovským – manželem v roce 1937 uniknout běsnění nacistů. A bezhlavě se tu zamilovala do švýcarského malíře a botanika Petera Ballyho. Rozvedla se kvůli němu, vzali se a i když manželství dlouho nevydrželo, jedna láska Friederike zůstala – ta k africkému kontinentu.

Zachytit mizející Afriku

Friederike v Africe začala působit jako kreslířka – zaznamenávala květenu i keňské domorodce.

Po krachu druhého manželství se roku 1944 provdala za strážce přírodní rezervace a jednoho ze zakladatelů afrických národních parků George Adamsona. Ten ji též překřtil na "Joy". Jednou George a Joy v divočině zastřelili lvici, která na ně zaútočila. Opodál našli trojici malých lvíčat. Dvě po půl roce péče Adamsonových putovaly do zoologické zahrady, nejslabší Elsa u nich ještě nějakou dobu zůstala. Adamsonovi se ji rozhodli vytrénovat a připravit na návrat do divočiny.

To se podařilo – Elsa se později vrátila, když přišla Adamsonovým "ukázat" své mladé, od nichž si ale Adamsonovi drželi odstup a pouze je fotografovali. Lvice zemřela jako pětiletá v roce 1961 na následky kousnutí klíštětem. V té době už byla na světě rok kniha o Elsině neobvyklém vyrůstání.

Literární úspěch

Kniha Born Free se ihned po vydání stala velice slavnou a celých 13 týdnů neklesla z vrcholu žebříčku bestsellerů listu The New York Times. Celkem příznivě ji přijala i kritika a z Adamsonových se staly známé osobnosti. Po Born Free následovaly i knihy Living Free, věnující se Elsině životu v divočině, a Forever Free o rozloučení s Elsinými mláďaty, které se kvůli tomu, že ohrožovaly dobytek farmářů, stěhovaly do jiného kouta Afriky. Kniha Born Free se dočkala i filmového zpracování natočeného již v roce 1966.

Tragický konec

Joy se až do konce života věnovala ochraně zvířat a také jako autorka cestovala po světě – přijala ji dokonce britská královna. V roce 1980 obvinila Joy jednoho ze svých zaměstnanců, že ji okradl a vyhnala ho z domu. O den později se vrátil a z pomsty ji zabil. Odsoudili ho na doživotí. Také George o devět let později zemřel tragicky – zavraždili ho somálští bandité. Ačkoliv se George a Joy v 70. letech odloučili a žili každý zvlášť, pravidelně spolu trávili vánoční svátky a nikdy se nerozvedli.

Sběratele kostí v úterý ve 21:20 na Prima love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.