Kteří muži stáli za úspěchem Coco Chanel? Stravinskij i nacisté!

Chanel. V módě si nese znak luxusu, v historii je této značce připisována pomoc při emanacipaci žen. Protože Coco Chanel navrhla ženám poprvé kalhoty. Ale i k této emancipaci potřebovala mít za sebou pěknou řádku mužů...

Gabrielle Bonheur Chanel se narodila v roce 1883 a prvních dvacet let jejího života vůbec nenasvědčovalo tomu, že jednou bude královnou módy. Celé dětství kvůli smrti matky strávila v sirotčinci. Světlým momentem jejího života byly tehdy letní prázdniny, kdy odjížděla za tetou, která ji naučila kreativně šít.

Po vystudování dvouleté praktické školy nastoupila do pánského krejčovství, jehož klientelu tvořili hlavně mladí vojáci, kteří drobné Gabrielle dávali najevo, že už ve svých dvaceti letech by mohla muže uvádět k šílenství. A to následujících třicet let také dělala.

Přízvisko Coco, jež je dnes už legendou, získala jako zpěvačka v malých kabaretech (často zpívala píseň Qui qu‘a vu Coco, text byl o pařížské dívce, které se ztratil pes jménem Coco).

Mladý důstojník z kabaretu

V zakouřeném kabaretu také poznala svého prvního milence a donátora, důstojníka Etiena Balsana. Ten se podle všech indicií (měl ještě jednu milenku) nehodlal usadit, ale pro Coco byl dobře zaopatřený milenec zárukou, jak prožít lepší život, který ji jako pracující ženu rozhodně nečekal. V té době totiž byly tyto ženy na okraji společnosti. Z Coco se po pěti letech stala profesionální milenka, která svým jedinečným módním stylem začala ovlivňovat ostatní přítelkyně zaopatřených mužů. A tak jí Balsan vymezil prostor v apartmánu, kde mohla navrhovat a vyrábět klobouky, jež měly velký úspěch.

Donátor Arthur Capel

Během vztahu s důstojníkem potkala dobře situovaného Arthura Capela, Balsanovi napsala dopis na rozloučenou a na rok zmizela z Paříže. Neopustila ho však úplně, po roce se Arthur Capel a Balsan sešli, aby sponzorovali její první obchod s klobouky v Paříži. Capel, který její smysl pro eleganci a jednoduchý styl miloval, jí poté zařídil i butik v oblíbeném letovisku Deauville, kam se sjížděla pařížská smetánka trávit volné dny. Coco se tak poprvé v historii stala ženou, která navrhovala oblečení pro ženy.

Coco Chanel s vévodou z Westminsteru. Foto: wikimedia commons

V posteli měla i Stravinského

Neměla jen smysl pro eleganci, ale hlavně pro byznys. Během všeobecného materiálního nedostatku v první světové válce navrhla jednoduchou dámskou kolekci ze žerzeje, látky, ze které se šilo spodní prádlo pro muže. Zatímco jiní své butiky zavírali, ona prosperovala. Arthur Capel jí však uštědřil ránu rovnou do srdce, chtěl si vzít dceru anglického aristokrata. Coco jen těžce nesla svou znovunalezenou roli milenky. A zároveň začala ve společnosti mlžit o svém původu.

Capel zanedlouho zemřel během autonehody. Ztratila lásku a začala muže chápat hlavně jako trofeje. Mezi její milence můžeme počítat i ruského hudebního génia Igora Stravinského a v té době nejbohatšího muže Anglie, vévodu z Westminsteru. Její známosti ji neustále posouvaly na společenském žebříčku směrem k nebesům. Druhá světová válka jí však připravila životní zkoušku, v které neobstála.

Nacistický milenec

Stejně jako ostatní francouzští návrháři, i Coco během druhé světové války musela zavřít svoje butiky. Nicméně jejím milencem a novou láskou se stal Hans Günther von Dincklage. Ve společnosti známý jako německý důstojník a nacistický špion, který měl na svědomí její zapojení do nacistické operace Modelhud. Coco měla figurovat jako záminka, aby Winston Churchill přicestoval do Francie, kde by byl poté dohodnut mír s výhodami pro Německo.

Po konci války ji tato eskapáda stála společenské postavení. Utekla za Hansem do Švýcarska. Do Paříže se znovu vrátila ve svých sedmdesáti letech, aby představila svou dámskou kolekci inspirovanou minimalismem, který si silně protiřečil s opulentností stylu Christiana Diora. Její sláva znovu rostla a dámské kolekce si oblíbil i americký trh. Coco v té době však zůstala sama. Bez dětí a bez milence, závislá na morfiu.

Příběh Coco Chanel jste viděli ve stejnojmeném filmu v neděli na Prima love ve 20.05! A nyní na PrimaPLAY.

Petra Kloidová

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.