Kostymérka získala za 66 šatů Marie Antoinetty Oscara!

Sofia Coppola, dcera slavného režiséra, se na filmovém vrcholu ocitla už dávno. Její filmy (Smrt krásných panen, Ztraceno v překladu) jsou natočeny z ženského pohledu. A móda u ní hraje nemalou roli... Příběh Marii Antoinetty uvidíte v neděli na Love ve 20.15!

Uznávanou režisérku Sofii jste mohli vidět už jako malou ve filmu Kmotr, s herectvím laškovala poměrně dlouho, ale kolem svého dvacátého roku se dala na módní návrhářství, které studovala. Film ji o pár let později zlákal znovu, a tentokrát úspěšně. Nicméně už ne pro roli herečky, ale jako režisérku. Dnes je její ženský svět a křehké pojímání filmového příběhu uznáváno i mužskými kolegy ve filmové branži.

Sofia se ale módě nikdy nevyhýbala, ba naopak. Její smysl pro minimalismus září na červeném koberci. Jako návrhářka pracuje pro módní dům Louis Vuitton, kde má svou vlastní řadu ikonických kabelek. Její film Marie Antoinetta zase není žádný historický velkofilm. Sofia se zaměřuje na ty "malé dějiny" ženy, která jako puberťačka byla nevěstou, v devatenácti se stala královnou a ve dvaceti legendou.

Aby bylo stvrzeno přátelství mezi Francií a Rakouskem, rozhodla císařovna Marie Terezie provdat čtrnáctiletou dceru Marii Antoinettu za Ludvíka Augusta, nástupce francouzského trůnu. Marie Antoinetta se musí rozloučit s vídeňským dvorem, aby byla na hranici slavnostně předána budoucímu manželovi. Ten se dostaví v doprovodu krále Ludvíka XV., svého dědečka.

V roce 1770 tak přijíždí „Rakušanka“, jak ji lidé posměšně nazývají, do Paříže a do Versailles. Marie Antoinetta to má na šlechtickém dvoře velice těžké, s manželem mají chladný vztah. A tak prožívá dobrodružství na vlastní pěst. Zamilovává se, flirtuje a pořádá opulentní večírky. Jenže všechen luxus má krátké trvání...

Kostýmy podle sladkých makronek

Snímek Marie Antoinetta byl nominován na Oscara za nejlepší kostýmy a vyhrál. Kostýmy a barvy totiž ve filmu Sofie Coppoly hrají obrovskou roli. Milena Canonera, kostymérka filmu, vypráví o prvních nápadech svých i Sofiiných: "Na první schůzce mi Sofia ukázala krabičku sladkých makronek, které mají jen pastelové barvy. Řekla mi, že tyhle barvy miluje. Já jsem se pak snažila dívat na kostýmy z 18. století novým úhlem pohledu. Odstranit jejich těžkopádnost a dát celému stylu Marie Antoinetty novou a moderní jiskru," vysvětluje.

Je pravda, že hlavní představitelka role francouzské královny Kirsten Dunst se nechala slyšet, že na sobě měla neuvěřitelných šedesát šest kostýmů. Všechny byly tak enormně extravagantní a těžké, že luxus francouzské šlechty z ní číšel ze všech stran.

Spolupráci s Kirsten si Milena Canonera nemůže vynachválit: "Veškeré kostýmy vznikaly v Římě, zkoušela jsem na Kirsten různé látky, abych viděla, jaké barvy jí sluší nejvíc. Chtěli jsme být daleko bláznivější, než nakonec kostýmy byly, ale prostě nebyl čas," říká.

Vy si užijte nejen krásnou estetiku filmu, ale i vnitřní příběh ženy, která byla legendou. Uvidíte na Prima love v neděli ve 20.12!

Petra Kloidová

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 3. 2024

Jste nadaní způsobem, o kterém ani nevíte, Berani. Dnes možná tento dar nečekaně odhalíte. Možná si na okraj vzkazu pro přítele načmáráte hloupou kresbu. Její zkoumání odhalí nápad, který by se hodil na ilustraci dětské knížky. Možná jsou i jiné věci, které byste mohli ve svém životě dělat. Prozkoumejte další možnosti na internetu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.