Móda a krása

29. července 2015 12:00

Petra Kloidová

Konec nejslavnější kabelky na světě? Jane Birkin chce nechat odstranit své jméno

Na předloktí už se vám nemůže houpat nic lepšího, než je právě kabelka Birkin. Na tuto nejslavnější kabelku se čeká na seznamu v průměru pět let a její nejlevnější verze vyjde zhruba na 155 000 korun. Ale múza nejznámější kabelky na světě, herečka Jane Birkin, chce své jméno nechat odstranit. Proč?

Jak říká Samanta v jednom z epizod Sexu ve městě, "Birkinka" není jen módní doplněk, Birkinka představuje sociální status nositelky daleko víc, než dům na pláži a bourák čítající více koní než jich závodí v Chuchli. Pokud už si totiž můžete dovolit kabelku Birkin od luxusní značky Hermés, můžete si dovolit naprosto všechno. S exkluzivitou módní dům Hermés počítá, a tak vyrábí různé kombinace barev, ale i materiálů. Společný prvek je vždy jasný: musí to být ta nejlepší a nejkvalitnější kůže.

A to je problém, s kterým nesouhlasí múza, jež podnítila ke vzniku této kabelky, a po které byla kabelka pojmenována. Éterická vzezření zpěvačky a herečky z Anglie, Jane Birkin, kterou můžete znát hlavně jako majitelku smyslného hlasu ve slavné písni Je´taime, moi non plus, dává jasně najevo, že herečka žijící většinu života ve Francii, bude milovnicí zvířat a vášnivou propagátorkou jejich ochrany.

Neetické zacházení s krokodýly

Podle tiskové zprávy organizace PETA Jane Birkin nesouhlasí tím, aby kabelka, jež nosí její jméno po dlouhých třicet let, se nadále nazývala podle jejího přijímení. Hermés údajně k získání kůže porušuje evropské normy zacházení ze zvířaty. Podle PETA se jedná hlavně o krokodýly: "Poté, co byla Jane Birkin upozorněna na kruté praktiky porážky krokodýlů pro produkci kabelek Birkin, herečka požádala módní dům o to, aby nadále nepoužívali její jméno k prodeji kabelek do doby, dokud nepřestane porušovat evropské normy postupů, které jsou potřeba pro výrobu kabelky."

Jak se zachová jeden z nejzámožnějších módních domů na světě k prosbě Jen Birkin ještě není známo. Bude to konec jedné slavné éry, kdy značka kabelky byla mnohdy slavnější než sama její nositelka? Kabelka Birkin je totiž jedna z nejsnáze rozpoznatelnějších kabelek na světě, která se ke smůle módního domu může pyšnit jednou z nejfrekventovanějších kopií prodávaných se na černém trhu.

Znáte příběh, jak vznikla kabelka Birkin?

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.