Jane a Mauře komplikuje vyšetřování zvláštní nemoc. Obličejová slepota!

Další díl premiérové šesté řady seriálu Rizzoli & Isles: Vraždy na pitevně uvidíte ve čtvrtek od 20.15 na Prima love. Vražda v obchodním centru! A doslova uprostřed davu. Toť další případ pro Jane Rizzoli a Mauru Isles. Že bude takové vyšetřování spíš brnkačka? Ale vůbec ne.

Zabíjela chamtivost?

Už sám zločin je tak trochu bizarní. Udál se totiž ve chvílích, kdy se k obchodnímu domu řítil dav kvůli probíhajícím slevám. A pak byla nalezena ubodaná žena. Stalo se jí osudným to, že někomu stála v cestě, nebo vrah či vražedkyně čin naplánovali pečlivě předem?

Svědek, který neusvědčí

To by vyšetřovatelům mohl pomoci zodpovědět jistý Elliot Dutton. Právě tento člověk totiž vraždu viděl. Že je to pomoc jak hrom? Ani ne. Elliot má totiž pro svědectví zásadní problém – trpí prosopagnosií.

Nevidím tě

O co že se jedná? Prosopagnosie neboli takzvaná “obličejová slepota” je neurologická porucha, při níž člověk není schopen rozeznávat lidské obličeje. Prosopagnosie může být získaná – například po úrazech hlavy – i vrozená. A zatímco někteří postižení dovedou například rozeznat a identifikovat, třebaže omezený, počet tváří podle určitých rysů, jiní lidé toho nejsou schopni. A někteří mívají dokonce potíže poznat i vlastní tvář. Nepříjemností je i to, že lidé trpící obličejovou slepotou jsou občas svými známými odsuzováni jako nafoukaní nebo nevšímaví… Neboť při náhodném kontaktu třeba na ulici tvář známého nebo kamaráda prostě a jednoduše nerozeznají.

Slavní se slepotou

Zatímco donedávna se tvrdilo, že lidí s obličejovou slepotou jsou maximálně stovky, výsledky novějších výzkumů předpokládají, že různými stupni obličejové slepoty trpí kolem 2 % populace. Mezi nimi pak i některé známé osobnosti – třeba Brad Pitt, dramatik Tom Stoppard či odbornice na primáty Jane Goodall. A prosopagnosií trpěl třeba i slavný britský neurolog Oliver Sacks.

Další díl seriálu Rizzoli & Isles: Vraždy na pitevně uvidíte ve čtvrtek od 20.15 na Prima love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.