Jaká je historie seriálu Místo činu? Můžete ho sledovat už 40 let

Jaká je historie seriálu Místo činu? Můžete ho sledovat už 40 let

Komisařka Inge Lűrsen a mnozí další – asi tak lze charakterizovat hrdiny slavného německého seriálu Místo činu, jenž přináší zápletky fanouškům krimiseriálů desítky let. Nejdéle běžící německý seriál se zapsal do historie evropských televizních kriminálek, a jen málokterý fanoušek pátrání po zločincích se s ním nesetkal. Mrkněte na pár zajímavostí.

V sedmdesátých letech se objevil poprvé!

1970 – to je rok, kdy se v německé televizi objevil první díl slavné série. Jmenoval se Taxi do Lipska a divákům naservíroval vraždu hned během úvodních scén. Specifikem seriálu přitom bylo, že jednotlivými díly „přispívaly“ televize různých spolkových zemí. Nejznámější komisař však přišel až v roce 1981.

Začátky Schimanského

A byl jím legendární drsňácký Horst Schimanski v podání Götze Georgeho. Pro slavného německého herce to byla životní role a jako charismatický, byť poněkud neotesaný detektiv působil dlouhá léta. Poslední snímek Schimanski: Zločin a trest pochází z roku 2011. Mimochodem během prvního dílu, v němž se Schimanski objeví, musel Götz George sníst syrové vajíčko. Scéna se natáčela dvanáctkrát.

Ženy na scéně

Na přelomu osmdesátých a devadesátých let se v seriálu objevily i ženské komisařky. Zatímco v sousední Francii v podobné „profesi“ proslula například Julie Lescaut, v Místě činu figurovaly třeba komisařky Charlotte Lindholm (je ve 12 epizodách) či Eva Saalfeld (6 epizod). „Dnešní“ Inge Lűrsen v podání Sabine Postel je zatím protagonistkou pětice dílů.

Hlavně aktuálně

Mnohé (nejen) německé seriály reflektují aktuální společensko-politické problémy a Místo činu není výjimkou. Korupce, obchod s bílým masem, napjaté vztahy mezi různými etniky, ale i stíny komunistické minulosti části Německa – to všechno najdete v Místě činu.

Kritika veřejnosti

Seriál před pár lety čelil i kritice. Organizaci sdružující Romy v Německu se nelíbilo údajně stereotypní zobrazení tohoto etnika v jednom z dílů seriálu. Tvůrci se však bránili tím, že záměr byl opačný a základní myšlenka pochází dokonce od jednoho z rakouských romských spolků. Loňský díl Místo činu: Holky na odpis zas přinesl velmi chmurný příběh východoevropských dívek nucených k prostituci.

Co čeká vyšetřovatelku Inge Lűrsen tentokrát? Vyšetřování vraždy mladíka, na jehož smrti mají zřejmě podíl vyšší místa.

Místo činu: Kdo tahá za nitky ve čtvrtek ve 20.15 na Prima love.

Šárka Novotná

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.