Irene Adler – osudová žena Sherlocka. Které herečky ji ztvárnily?

Ačkoliv je Holmesovi (svým způsobem) blízká právě ženská verze Watsona, a fanoušci jen čekají, kdy se ti dva dají dohromady, je tu ještě jiná žena – brilantní Irene Adler...

Dobrodužné příběhy Sherlocka Holmese: Jak prosté vídáte každou středu ve 20.15 na Prima love. Sherlock není ale tak chladný čumák, jak by se mohlo zdát. V každé verzi na něj přece čeká jeho osudová žena.

V seriálu ji ztvární známá představitelka takových žen Natalie Dormer, a je otázkou, nakolik jí bude Watson(ová) konkurovat. Kdo je Dormer a jaké další herečky Sherlockovu femme fatale ztvárnily? Zde jsou ty nejslavnější. Která se vám líbí nejvíc?

Charlotte Rampling

Dnes už sedmašedesátiletá charakterní herečka, známá třeba z filmů Neopouštěj mě, Melancholia nebo Vévodkyně, si střihla Irene Adler v adaptaci Sherlock Holmes v New Yorku. Právě tam se slavný detektiv vydal poté, co dostal echo, že jeho osudové ženě hrozí nebezpečí, a zjistil, že je jen kousek od pravdy, neboť ohrožen byl její syn, o němž Sherlock neměl ani tušení.

Charlotte Rampling

Snímek patrně nepatří k tomu nejlepšímu ze sherlockovské filmografie, nicméně herečka, která o sobě prohlašuje, že si nevybírá primárně sympatické nebo zábavné, ale spíš náročné úlohy, se může pochlubit, že si zahrála jednu z nejslavnějších femme fatale popkultury. Charlotte si minulý rok ale hlavně zahrála jednu z klíčových postav v seriálu Dexter.

Rachel McAdams

Hollywoodská kráska Rachel McAdams ztvárnila Irene Adler přímo na stříbrném plátně, a to v obou adaptacích z let 2009 a 2011. Solidně pobláznila – i pikantně přelstila – Sherlocka v podání Roberta Downeyho Jr. a postavě Irene tentokrát vtiskla podobu dračice s tváří roztomilé slečny.

Rachel McAdmas společně s Robertem Downeym Jr.

Rachel McAdams proslavila role v romantickém snímku Zápisník jedné lásky, kde byl jejím partnerem další sexy herec Ryan Gosling, později Nesvatbovi, Zakletý v čase, Půlnoc v Paříži, Noční let či Lásky čas.

Lara Pulver

Irene v podání Lary Pulver

Mrazivě sexy. Asi nejtrefnější charakteristika Irene Adler v britské minisérii BBC Sherlock. Adler v podání Britky Lary Pulver má k roztomilosti daleko – je totiž (mimo jiné) prominentní dominou. A nepohodlnou osobou dokonce i pro britskou královskou rodinu, neb její kontakty zasahují vskutku do kruhů nejvyšších.

První výraznou rolí Pulver byla role v seriálu HBO True Blood: Pravá krev, objevila se i v seriálu Skins a v poslední době i jako jedna z postav seriálu Da Vinci´s Demons. Pulver se kromě hraní věnuje i tanci a zpěvu, studovala na prestižní londýnské škole Doreen Bird College of Performing Art. Za roli v muzikálu Paradise pak získala nominaci na cenu Laurence Oliviera.

Ale pozor – ve třetí sérii Sherlocka, jež BBC plánuje na leden, se údajně neukáže.

Natalie Dormer

Ač si na Irene Adler v podání Natalie Dormer musíte ještě v seriálu Sherlock Holmes: Jak prosté nějaký ten díl počkat, je mnohým asi jasné, že Natalie Dormer má pro role osudových žen talent s velkým T. Proč?

Irene je fatální žena pro Sherlocka

Protože si jich ještě před třicítkou pár střihla a s jednou dokonce u diváků „srostla“ natolik, že se o herečce občas mluví jako o „Anně Boleynové.“ Seriál Tudorovci a role chytré druhé manželky Jindřicha VIII. s tragickým osudem znamenala jednoznačný přelom v její kariéře. Pak už čekaly další významné televizní projekty a role – mrtvá Sarah ve fantasy seriálu Fades, Margaery v kultovní historické fantasy Hra o trůny. Dormer má prostě charisma a nezbývá, než se těšit na tři epizody, jež jsou jí v první řadě vyhrazeny.

Nezapomeňte se dívat na Sherlocka Holmese: jak prosté ve středu na Prima love. Přesně ve 20.15!

Šárka Novotná

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 23. 4. 2024

Dnes je v pořádku plakat, Berani. Uvolnění je rozhodující pro přijetí. Pokud nemáte pocit strachu a omezení, může pro vás být těžké prožívat radost a expanzi. Spojte dobré se špatným a nechte tyto dvě síly, aby se ve vaší bytosti harmonicky usadily. Proveďte přípravy, které vám umožní vzlétnout do velkých výšin. Ujistěte se, že jste připraveni přijmout výzvy, které s růstem přicházejí.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.