Hvězdy Primy love: Ani jim se rakovina prsu nevyhnula

Říká se, že lepší je být bohatý a zdravý než chudý a nemocný. Ale ani to není pravidlo... Smrtelné nemoci se nevyhýbají ani hvězdám. Minulý týden Angelina Jolie zveřejnila, že podstoupila mastektomii prsou. A není to jediná žena Hollywoodu, která řeší podobné problémy.

K mastektomii prsou se Angelina Jolie rozhodla kvůli genetickým testům, jež u ní objevily gen BRCA 1 zodpovědný za vznik karcinomu prsu a vaječníků. Hollywoodská kráska měla 87% šanci, že karcinom prsu dostane a 50% možnost rakoviny vaječníků. Matka šesti dětí podstoupila několik nutných operací během února a dubna.

V Americe onemocní rakovinou prsu ročně 40 tisíc žen. V České republice žije momentálně 50 000 žen s touto nemocí. Ročně jich onemocní 7000. Přes veškeré pokroky medicíny, jako jsou právě genetické testy a nové typy léčby, stojí úspěšnost léčení na včasném odhalení.

Jak jsme již psali, rakovina prsu se nevyhnula ani osobnostem, které léta známe z filmových pláten nebo televizních obrazovek.

Miranda ze Sexu ve městě s rakovinou bojovala doopravdy, ale i na divadelních prknech

Cynthia Nixon léta ztvárňovala Mirandu, úspěšnou newyorskou právničku, která i přes svoje trochu maskulinní rysy v sobě skrývá jemnou ženu. Kvůli Sexu ve městě si musela stále držet perfektní figuru a obarvit vlasy na zrzavo. V roce 2012 shodila své vlasy úplně, a to kvůli divadelní roli na Broadwayi, kde hraje ženu nemocnou rakovinou. Avšak i sama Cynthia s touto nemocí má své zkušenosti. V roce 2006 prodělala rakovinu prsu a chodila na chemoterapii. Nyní je však zdravá a je dokonce vdaná se svojí přítelkyní Christine, kterou vyměnila za profesora angličtiny.

Porotkyně Amerika má talent Sharon Osborne

Stejně jako Angelina Jolie i ona nedávno podstoupila mastektomii druhého prsu. Rakovina prsu ji zastihla v padesáti letech. Úspěšně se vyléčila, ale s genetických testů zjistila, že riziko rakoviny je stále velké. "Už jsem rakovinu měla a nechtěla jsem žít s neustálým strachem," vysvětlovala médiím. Sharon je matkou dvou dětí a momentálně se těší z role babičky. Ani jejímu synovi se ovšem vážná nemoc nevyhnula. Před rokem mu byla diagnostikována roztroušená skleróza.

Prostě sexy melounek Christina Applegate

Nedávno jsme na Prima love dávali komedii Prostě sexy, v němž bývalý melounek Kelly Bundy hraje. Christina shodou okolností ve filmu neustále upozorňuje na své plastické vnady. V roce 2008 se také rozhodla pro mastektomii obou prsou. V pořadu Oprah Winfrey se svěřila, že to pro ni bylo těžké rozhodnutí. "Před operací jsem si nechala svá prsa nafotit ze všech stran, abych na ně měla vzpomínku. Večer před operací jsem uspořádala večírek. Ale ještě s tím nejsem vyrovnaná, pláču skoro každý den," svěřila se.

Hvězda pomády postoupila také mastektomii

Australské zpěvačce Olivii Newton John zjistili rakovinu prsu v roce 1992. Podstoupila mastektomii a chemoterapii. Aby vyjádřila svoje emoce z boje proti rakovině, vydala album Stronger than Before (Silnější než dřív) a podporuje osvětu kolem této nemoci. Pamatujete na její nejslavnější roli v Pomádě? Stejnou dvojici s Johnem Travoltou můžete vidět ve snímku Nebeský pár.

Seriály a téma rakovina prsu?

Po roce 2000 se i seriály přestaly obávat tematizovat tabu, jakou rakovina byla. Dostat "raka", jak nemoc nazývala Samantha Jones, už nebyl ortel smrti. V Sexu ve městě s vtipem komentuje svoji nemoc a popisuje další problémy týkající se léčby. Diskutovalo se, zda postava Samanthy onemocněla, protože nemoc postihla její představitelku Kim Cattrall. To však herečka vyvrací, ale přiznává, že to pro ni byla velká zkušenost. Kim říká, že nejednou k ní přicházejí divačky s rakovinou a děkují jí za obrovskou vůli a odhodlání, které v Sexu předvedla.

Daleko temnější scénář si vymyslely scenáristky seriálu Láska je láska, který Prima love vysílala. Úspěšná lesbická tenistka Dana Fairbanks na rakovinu prsu zemřela. Další postavy seriálu pak její smrt velice špatně snášely. A pro její slávu se zúčastnily i cyklistické soutěže v rámci boje proti rakovině. Herečky se pak daly do opravdového boje proti rakovině. Smrt Dany zasáhla několik milionů divaček a diváků natolik, že se dokonce zvýšily počty návštěv lékařů.

Kristýna Lavická, P. K.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.