Freegani: Hledají to nejlepší v popelnicích

Středeční americká Výměna manželek poskytne další nevšední pohled na životní styl rodiny Rios-Bolmanových. Je to eko rodinka jako dělaná. A 80 % toho, co jedí, získávají z popelnic.

Na první pohled by se mohlo zdát, že na tom jsou možná ekonomicky tak špatně, že si nemohou dovolit nakupovat v obchodě. Jsou to bezdomovci? Ne, říkají si freegani a jejich vybírání popelnic a kontejnerů se nazývá „dumpster diving“ (dumpster = kontejner).

Loví z kontejnerů

Možná jste někdy uvažovali o tom, že se stanete vegetariánem, ale vůně masa byla silnější. Vegetariánství byla pro freegany většinou první meta, jsou to lidé, kteří hledají smysl svého života tak, aby neubližovali. Neubližovat sobě, ostatním a planetě, na které žijí. Neustále hledají nejnovější možnosti, jak přestat podporovat společenský systém založený na vysoké a často nadbytečné produkci.

V Anglii se vyhodí 40 % potravin, které neměly šanci být jakýmkoliv způsobem zpracovány. Potraviny v supermarketech a v restauracích podléhají kritériím, podle nichž mohou být servírovány zákazníkům. Poté musí být vyhozeny, co na tom, že jsou zcela v pořádku. Norma je norma.

V Německu se vybírají z kontejnerů už jen biopotraviny

V Německu se vyhazuje 30 % potravin, jenže odvoz odpadků je tak drahý, že většina restaurací a popelnic dává zabalené „zbytky“ přímo vedle kontejnerů. Tamní freegani jsou ovšem už tak zmlsaní, že se nejčastěji zaměřují na bio prodejny. Je to v podstatě bio ovoce a zelenina zadarmo.

Freegani nevybírají shnilou zeleninou a ovoce. Vybírají jen ty potraviny, které jsou nezávadné.

Monstrózní Amerika a všechny její XXL balení

Produkce a hlavně zpracování jídla v Americe je víceméně známé. Plýtvá se ve velkém, proto není překvapivé zjištění, že v USA vyhodí až 70 % všech potravin. Toho si jsou vědomi i manželé Rios-Bolmanovi, kteří se snaží jíst takto co nejvíce.

Freegani jsou i v Čechách

Pokud si myslíte, že „dumpster diving“ je další podivnou libůstkou Západu, musíme vás zklamat. Početná komunita freeganů je v Praze a v Brně. Freegani si dokonce vytvářejí i mapy všech supermarketů, které mají přístupné kontejnery. Lovit zeleninu a ovoce chodí nejvíce vysokoškoláci a eko smýšlející lidé. Kolikrát se ve svých designových kouscích pouštějí do honičky s ochrankou supermarketů, která se snaží bránit jejich pozemek. U jednoho kontejneru se dokáže vystřídat i sto lidí. Většina freeganů využívá bohatství kontejnerů v zimě, kdy nefungují trhy.

Kdo je FREEGAN?

Člověk, který se staví proti současnému ekonomickému systému a hledá alternativní životní strategie. Pěstuje, loví v kontejnerech a sbírá plody různými způsoby – houbařením, sběrem lesních plodů atd.

Chcete vidět freegany v praxi? Podívejte se na středeční Výměnu manželek v 17.55! O celé rodině se můžete dozvědět více ZDE.

Silvestr s Primou Love!

Také vás nebaví silvestrovské veselí za zvuků petard? Ty z nás, které chtějí strávit poslední den v roce 2012 v klidu domova, i tak můžou prožít večer plný zábavy, zvratů, lásky a luxusu! Prima Love vám ukáže silvestr, z kterého vás hlava bolet nebude.

Keenu Reeves v listopadové romanci

O naší klasickou seriálovou nabídku vás nepřipravíme ani na silvestra. Ale večírek posledního dne v roce začne romancí s rozervaným Keenu Reevesem. Listopadová romance (20:00 hod.) je tak trochu bláznivý příběh o dvou lidech, kteří se svým životním stylem nepřibližují ani omylem. Keenu Reeves v roli tvrdého kariéristy potká velice netradiční dívku Saru (Charlie Theron). Sara se bude snažit během jednoho měsíce ukázat svět v jeho lepší perspektivě.

Svět celebrit

Po Listopadové romanci se vrátíme do prostředí, které důvěrně známe. Životy českých celebrit podrobně rozebere Martina Gavriely v pořadu Top Star Love (22:05). Jak české celebrity slavily Vánoce? Jaké dárky chystaly pro své nejbližší?

A sex (nejen) ve městě

Ve 22:40 se rozběhne další epizoda úspěšného seriálu Sex ve městě. Carrie se nikdy nebojí zeptat, a tak se dozví, že pan Božský se už nikdy nehodlá ženit. Ani s Carrie, autorkou novinářských sloupků o sexu. Ani její přítelkyně Charlotte to nemá lehké, přestože potká nejlepšího milence na světě. Pan Zajíček je sice návykový, ale také na baterky….

Od 23:15 až do silvestrovské půlnoci prožijeme v záři luxusu a celebrit společně s pořadem Top Star. Silvestr plný zábavy, vztahů, lásky a leckdy šťastných konců, ten prožijete s Primou Love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.