Ferdinand Porsche - uznávaný konstruktér se stínem na kariéře

Do ulic Stuttgartu zavede diváky další díl Místa činu. O zajímavostech tohoto města už jsme psali, ke Stuttgartu. Než se však s komisařem Lambertem vydáte na stopu dalšího zločinu, přečtěte si o jedné z nejslavnějších osob spjatých se Stuttgartem- Ferdinandem Porsche.

Místo činu: Vražedné utajení uvidíte ve čtvrtek od 20:15 na Prima Love.

Rodák z Vratislavic

Geniální konstruktér Ferdinand Porsche se sice ve Stuttgartu nenarodil - pochází z českých Vratislavic, jeho práce je však s tímto německým městem spjata. V mládí přitom chybělo málo a na tuto dráhu by možná nenastoupil - jeho otec totiž chtěl, aby se syn věnoval klempířství. Ferdinanda však lákala elektřina.

Na úspěch si počkal

Později navštěvoval přednášky na průmyslové škole v Liberci, v 18 přesídlil do Rakouska. Musel spolknout několik hořkých neúspěchů - třeba jeho hybridní benzínovo - elektrické automobily na Mezinárodní císařské ceně roku 1907 propadly. S potížemi se potýkaly i některé jeho spalovací motory, skvělý úspěch však přišel v roce 1910, když auta s upravenou koncepcí motoru obsadila první tři místa na Ceně prince Heinricha.

Ferdinand Porsche, Foto: Bild 183-2005-1017-525 / CC-BY-SA

Stíny na kariéře

Do Stuttgartu přesídlil roku 1923. Počátkem 30. let si zde založil firmu a připravil projekt „lidového vozu“ s cenou do 1000 říšských marek. V roce 1935 vznikl prototyp, později však pracoval na vojenských vozidlech a rozjíždění výroby slavného „Brouka“ se věnoval především jeho syn až ve 40. letech. Období nacismu zanechalo na Porscheho pověsti pořádný škraloup - stal se totiž členem NSDAP a SS.

Vězení a propuštění

Po válce na pozvání francouzských úřadů vyrazil do Francie, kde jednal o výrobě vozů Volkwagen právě v této zemi. Nakonec z toho však sešlo, Porsche byl zatčen a odseděl si 22 měsíců v Dijonu pro obvinění z válečných zločinů. Po zaplacení 62 000 dolarů propuštěn a francouzský tribunál ho nakonec uznal nevinným. Porsche se vrátil do Německa a roku 1951 ve Stuttgartu i zemřel. Zajímavost? Mezi lety 1918 a 1935 si podržel československé občanství, ač v Československu prakticky nepobýval.

Desítky vozidel

A právě ve Stuttgartu lze také navštívit muzeum Porsche. Sídlí na Porscheplatz 1 ve Stuttgartu - Zuffenhausenu, kde je k vidění na 80 historických vozidel a dvě stovky speciálních instalací. Mimochodem slavný „Brouk“ byl nejdéle vyráběný vůz a má i primát v nejvyšším počtu vyrobených kusů beze změny designu.

Místo činu: Vražedné utajení uvidíte ve čtvrtek ve 20:15 na Prima Love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.