Dokument na Love: Šokující amputace

Prima love dnes večer nabídne příběh lidí, kteří bojovali o život a málem přišli o končetinu. Replantace končetin po amputacích je obor, který se stále vyvíjí. Jak uvidíte v dokumentu, je to obor, který dokáže zachránit kvalitní život malému chlapci...

Devítiletý Sheridan Brenton byl těžce zraněn při autonehodě. Měl téměř amputovanou horní končetinu a rozdrcené obličejové kosti.

V takto těžkých případech hraje hlavní role rychlé dopravení do zdravotnického centra, kde by mohli ruku mladému chlapci zachránit. Jenže všechny vrtulníky byly v době jeho zranění zaneprázdněné, museli ho proto odvézt do oregonské nemocnice sanitkou. Chlapec bojoval o čas. Jeho paže byla rozdrcená, a proto bylo její přišití složité. Chirurgové udělali nemožné a nakonec to vyšlo, ale ani tak neměl pětiletý Sheridan vyhráno. Během dvou let musel podstoupit šestnáct operací...

Slovo replantace pochází z latinského slova „replantó", což znamená znovu zasadit. Je to komplexní operace, která v sobě zahrnuje spojení kostí, šlach a svalů, nervů, cév a kůže. Celosvětová úspěšnost tohoto zákroku se odhaduje na 60 až 90%.

Dalším zachráněným je Phillip Lindsley, který celý život pracoval na pile. Nešťastnou náhodou zavadil o spouštěcí knoflík a pila mu uřízla ruku. Spadla do odpadníku a hrozilo její rozdrcení. Potřeboval rychle do replantačního centra...Jak si s ní poradí chirurgové? Podaří se jeho replantace?

Jak lékaři postupují během operace?

Prvním krokem je spojení kostí. Pak následuje sešití měkkých tkání, jako jsou svaly a šlachy. Dalším krokem je sešití cév (tepny a žíly). To je nejdůležitější krok, aby se ruka zahojila a fungovala tak, jak má. Následuje sešití zbylých struktur, jako jsou nervy a zbylé šlachy, nebo svaly a kůže. Replantace jednoho prstu trvá kolem dvou hodin, replantace ruky, zápěstí a předloktí kolem osmi hodin.

Podívejte se přímo pod božské ruce chirurgů a sledujte životní příběhy lidí, které opustilo štestí v nevhodnou chvíli!

Ve 20.15 uvidíte dokument Šokující amputace na Prima love!

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.