Deprese a emoční stres ovládl přeživší z 11. září

Ten den si pamatujeme všichni. Nevěřili jsme vlastním očím. V České republice bylo slunečno, zatímco na dolním Manhattanu se snášel prach ze zřícených dvojčat. A zoufalí lidé hledali svoje blízké.

Kvůli teroristickým útokům z 11. září 2001 zemřelo 2996 lidí. V přímém důsledku útoků zahynulo až 372 cizích státních příslušníků, z nichž dva byli Češi. Pro Ameriku to znamenalo jediné. Ze země, jež z prachu dokázala vytvořit americký sen, za kterým se hnal celý svět, se stal stát, který ovládl strach.

Emoční stres se v případě teroristických útoků vkradl poměrně nenápadně. Každý byl zaskočený. V tom horším případě byly obětí útoků jeho blízcí, v tom lepším měl ve svém okolí někoho, kdo o svého blízkého přišel. Strach a deprese byly v podstatě to nejmenší zlo, co mohlo amerického občana v tu dobu potkat.

Jelikož se emoční stres často projevuje poruchami spánku, soustředění nebo úlekovými reakcemi, u některých postižených se příznaky prostě ztratily ve víru situace. Může však způsobovat i deprese, generalizovanou úzkostnou poruchu, různé závislosti, nebo choroby typu kompulzivního shromažďování.

Tento případ máte možnost vidět v dokumentu Prima love Po krk v odpadcích. Více informací najdete v našem článku.

Učebnicový případ emočního stresu

Příkladem jako z učebnice je známá Afroameričanka Marcy Borders (38). Její fotografie, jak je od hlavy po paty pokrytá prachem, obletěla celý svět. Marcy tenkrát pracovala v jednom z dvojčat. Vyvázla náhodou, ale do půl roku od útoků zhubla o třetinu své váhy, začala pít a k tomu se přidalo braní heroinu. Až ve chvíli, kdy jí příslušné orgány odebraly děti, pokusila se dát znovu do pořádku…

Emoční stres je tématem dokumentu Po krk v odpadcích, který uvidíte v úterý ve 20.15. Barbara, hrdinka, dokumentu, se s takovým stresem vypořádala velice bolestivě...

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 23. 4. 2024

Dnes je v pořádku plakat, Berani. Uvolnění je rozhodující pro přijetí. Pokud nemáte pocit strachu a omezení, může pro vás být těžké prožívat radost a expanzi. Spojte dobré se špatným a nechte tyto dvě síly, aby se ve vaší bytosti harmonicky usadily. Proveďte přípravy, které vám umožní vzlétnout do velkých výšin. Ujistěte se, že jste připraveni přijmout výzvy, které s růstem přicházejí.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.