Charlotte Lindholmová má „okno“. A jde jí o život.

10 hodin si nepamatuje komisařka Lindholmová, když se probudí v nemocnici. Vrací se na místo nehody a naráží na podivnosti. Ve vsi se vraždilo, obětí byla i žena Charlotte velmi podobná. Pro scenáristy je téma amnézie zlatý důl plný záhad. Mrkněte na snímky, kde hraje ztráta paměti hlavní roli.

Místo činu: Ztracená vzpomínka v pátek od 20.00 na Prima love.

Nolanův start

Obzvlášť drásavý thriller před patnácti lety namíchal režisér Christopher Nolan ve snímku Memento. Příběh Leonarda, kterému zavraždili ženu a on jako na potvoru ztratil krátkodobou paměť, doslova „odstartoval“ Nolanovu hvězdnou kariéru. Leonard si během pátrání všechny nové poznatky buď fotí, nebo rovnou tetuje na tělo, a v netradičně vyprávěném snímku se objevují i další postavy, které jsou zřejmě s vraždou nějak spojené. A konec je šokující.

Zmatená Kidmanová

Pouhých pár týdnů je v kinech snímek Dřív než půjdu spát pracující s podobnou zápletkou. Nicole Kidmanová si zde vystřihla roli Christine, jíž se každou noc vymaže paměť a předchozí dny si vybavuje jen díky videodeníku vedeném s jejím psychiatrem a vyprávění manžela. Jenže jednou ji záznam z předchozího dne varuje, ať nikomu nevěří, a Christine se vydává za poznáním toho, co spáchala. Byť i tady může být poznání kruté – amnézii totiž způsobil několikanásobný průstřel hlavy.

Záhada tmavovlásky

Amnézii v jednom ze svých nejslavnějších snímků využil i další kultovní režisér David Lynch. V dramatu Mullholland Drive z roku 2001 jí trpí tmavovláska Camille, kterou by v autě zastřelil záhadný muž, kdyby do nich nenarazil další vůz. Se začínající herečkou Betty se pak vydává po stopách vlastní paměti i předchozího života v hollywoodských „kulisách“ – snímek se totiž odehrává v L.A. Mimochodem právě role Betty katapultovala do té doby pro Ameriku neznámou Naomi Wattsovou na cestu mezi hollywoodské superhvězdy.

Místo činu: Ztracená vzpomínka v pátek ve 20.15 na Prima love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.