Castle bude toto úterý spolupracovat se zlodějkou uměleckých děl!

Další díl Castle na zabití uvidíte v úterý ve 21.15 na Prima love. Delikátní případ čeká Richarda Castla. Řeší loupež plastiky poseté diamanty a spolupracuje s pojišťovací agentkou s minulostí zlodějky uměleckých děl.

A ví podezřele mnoho. Než zjistíte, zda má i tento lup na svědomí, seznamte se s největší loupeží umění v historii.

Lup za stovky mega

Největší loupež obrazů v historii proběhla takřka bleskově. 18. března 1990 vnikla do bostonského muzea Isabelly Gardnerové dvojice mužů v policejních uniformách, spoutala strážné, zablokovala bezpečnostní systém a jala se krást. Z muzea si zloději nakonec odnesli lup v hodnotě 300 milionů dolarů – konkrétně 11 obrazů a jednu vázu. Experti však nakonec překvapivě seznali, že se jednalo spíš o amatéry než ostřílené profíky. Jak to?

Tak trochu vandalové

Lupiči si totiž při krádeži počínali víceméně vandalsky a vyřezávali obrazy z rámů, aniž by se extra starali o případné poškození. Bez povšimnutí také nechali některá mnohem cennější díla, která byla v muzeu vystavena. Navzdory podivnému postupu zlodějů, však policie zjistila, že se v muzeu vyznali – věděli třeba o tajných dveřích, které byly za jedním z obrazů.

Největší skvosty

Co zmizelo? Třeba tři díla Rembrandta van Rijna, obraz Koncert Jana Vermeera nebo práce Édouarda Maneta. Mezi uloupenými díly byl nejcennějším úlovkem právě zmíněný obraz Koncert a Rembrandtova Bouře na moři Galilejském – jediná krajinomalba slavného Nizozemce. Jen tyto dva obrazy byly oceněny na více než 50 milionů dolarů!

Marné pátrání

Ačkoliv se na pátrání po lupičích i obrazech podílely tři desítky detektivů a na dopadení zločinců byla vypsána velká odměna, zmizeli pachatelé i uloupené obrazy ze světa. I po 24 letech tak největší loupež obrazů v historii vzbuzuje otázky a je zahalena pořádnou porcí tajemství a dohadů.

Tajemnou dvojici dosud nedopadli, a také ukradená díla, včetně tří obrazů Rembrandta van Rijna se nenašla , ačkoliv se na pátrání podílely tři desítky detektivů a na dopadení lupičů byla vypsána odměna 5 milionů dolarů. Případ vzbuzuje otázky i po 24 letech.

Jaké překvapení čeká Richarda Castla při spolupráci s neobvyklou pomocnicí? To uvidíme v úterý ve 21.15 na Prima love.

nov

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.