Bradley Manning: skrytě zásadní postava aféry WikiLeaks

Případ, který vede do amerických armádních kruhů, řeší tentokrát Sherlock Holmes s Joan Watsonovou. Než zjistíte, co geniálního vyšetřovatele a jeho ultraschopnou pomocnici čeká, připomeňte si jednu z největších kauz americké armády posledních let. Příběh Bradleyho Manninga.

Další díl seriálu Jak prosté uvidíte ve středu od 20:15 na Prima love.

Statisíce dokumentů

700 000 – tolik tajných dokumentů ministerstva zahraničí a Pentagonu měl vojín Bradley Manning vypustit do světa, konkrétně k serveru WikiLeaks. Mladý voják rozdělil svět (a především Američany) na ty, kteří mu fandili, a ty, již mu přáli ještě přísnější trest. Bradley během svého působení v Iráku stáhl z vojenského intranetu především kontroverzní informace týkající se americké invaze do Afghánistánu a zmíněného Iráku. Ožehavé věci se o sobě dozvěděli i (nejen) evropští politici navzájem, když Manning stáhl čtvrt milionu diplomatických depeší. Občas bývá zveřejnění diplomatických dokumentů ostatně nazýváno "11. zářím diplomacie".

Absurdní prozrazení

Manning, kterému v té době bylo dvaadvacet, pracoval jako armádní zpravodajský analytik. Pořádně si to zavařil v květnu 2010, když zahájil komunikaci Adrianem Lamou, kterého do té doby neznal, a v podstatě se prozradil. Lamo byl bývalý hacker – a Manninga vyzradil. Vysloužil si tím pořádnou kritiku z komunity "kolegů–hackerů", nicméně Manninga ještě v květnu v Iráku zatkli, převezli do Kuvajtu a později ho strčili do vězení na vojenské základně ve Virginii. Na dlouho se nad ním zavřela voda. Spoustu času trávil na samotce a světem se nesly zvěsti o "nehumánních" a "hanebných" podmínkách, a to i od právnických autorit. Manning se ve vězení prý také psychicky zhroutil.

Desítky let ve vězení

Na proces čekal Manning tři roky – začal v červnu 2013. Obžaloba obsahovala 22 bodů, z nichž nejzávažnějším bylo spiknutí, k deseti bodům se Manning také sám přiznal. Jeho obhájce se snažil ulevit svému klientovi skrze obhajobu, že byl analytik naivní, nevyzrálý, ale s dobrými úmysly. Naopak prokuratura pro "zrádce" požadovala 60 let vězení a pokutu navrch, v podstatě mu hrozilo doživotí. Manning nakonec "dostal" zmíněných 35 let. Nedávno vzbudil z vězení pozornost požadavkem na změnu pohlaví a prohlášením, že se od dětství cítil jako žena. Z Bradleyho Manninga je tak v současnosti Chelsea Manningová.

Kam dovede Sherlocka případ ve středečním díle? Uvidíte ve středu od 20:15 na Prima love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.