Basil Rathbone – Sherlock klasického Hollywoodu

Sherlock v podání Jonnyho Lee Millera je často vyzdvihován jako jedno z moderních zobrazení génia klasické detektivky – včetně parťačky Joan Watsonové. Jaký však byl Sherlock v éře klasického Hollywoodu? Seznamte se s jedním z jeho nejslavnějších představitelů Basilem Rathbonem.

Další díl seriálu Jak prosté uvidíte ve středu od 20.15 na Prima love.

Mnohadílná série

14 – tolik filmů s Sherlockem Holmesem mezi lety 1939 až 1946 natočil hollywoodský herec Basil Rathbone. K Sherlockovi se dostal ve 47 letech už jako uznávaný divadelní i filmový herec, a kultovní detektiv jeho věhlasu ještě napomohl. Sám Rathbone žil přitom životem, který nepostrádal filmové prvky.

Útěk kvůli "špionáži"

Basil se narodil 13. června 1892 v Jižní Africe jako John Basil Rathbone, nejstarší syn anglických manželů. Jeho matka Anna Barbara byla houslistka, otec Edgar Philip důlní inženýr a potomek významné liverpoolské rodiny. Když byly Basilovi tři roky, odstěhovali se zpátky do Británie za poměrně dramatických okolností – jeho otce totiž Búrové obvinili ze špionáže. Basil později poznamenal, že se na tuto věc otce sice nikdy neptal, ale míní, že špionem nebyl. Mimochodem Rathboneovi byli vzdálení příbuzní majora Henryho Rathbonea, který seděl po boku prezidenta Abrahama Lincolna ve Fordově divadle, tedy ve chvíli, kdy byl na slavného státníka spáchán atentát.

Divadlo i válka

Basil, který měl mladšího bratra Johna a sestru Beatrice, vyrůstal v Anglii a co se jeho mladých let týče, tak ho velice bavilo divadlo a sport. Otec si však pro syna představoval jistější zaměstnání, a tak se stalo, že Basil zhruba rok tvrdl v pojišťovně. Což prý nesnášel a to, že jeho bratranec vlastnil divadelní společnost a nabídl mu angažmá, bral jako vysvobození. A brzy bylo jasné, že talent mu opravdu nechybí. Krátce před válkou také potkal svou první ženu Marion – vzali se v říjnu 1914, o rok později se jim narodil syn Rodion a pak Basil narukoval.

Útrapy války

Rathbone působil jako důstojník zpravodajské služby, později to dotáhl až na kapitána. Za války ztratil bratra, jenž byl v roce 1918 zabit během boje, a matku, kterou prý ztráta Johna velice zasáhla. Po bratrově smrti Basil přesvědčil nadřízené, že je vhodné vydat se na průzkum za bílého dne. "Vyrobili pro nás kamuflážní obleky, které se podobaly stromům, na hlavách jsme měli věnce listí, naše tváře a ruce byly začerněné spáleným korkem," popsal později Rathbone maskování během nebezpečné akce.

Ta mu nakonec vynesla Válečný kříž za statečnost. Po návratu z války pokračoval Rathbone v hraní, ale jeho manželství se rozpadlo, žil sám a údajně se i vinil z toho, že neudržel rodinu. V roce 1923 se přestěhoval do Států, začal novou životní kariéru a také zažil nové štěstí v osobním životě.

Zamilovaný pár

Už téhož roku totiž v New Yorku potkal herečku a scenáristku Ouidu Bergere a zamilovali se do sebe. Basil se vrátil do Británie zeptat se manželky, zda mu povolí rozvod, a když se tak stalo, v roce 1926 se s Ouidou i vzali. Ve dvacátých letech působil Rathbone především na divadelních scénách, počátkem třicátých let mu však začalo přibývat i filmových rolí a nakonec se Rathboneovi odstěhovali do Hollywoodu. Basil během třicátých let získal hned dvě oscarové nominace – za Tybalta v adaptaci Romea a Julie a také za roli ve snímku Kdybych byl králem.

Při hraní využíval i zmíněné záliby ve sportu, rád měl třeba šerm. V roce 1939 adoptovali s manželkou, s níž měl prý velmi spokojené manželství, holčičku Cynthii a v témže roce přišla zmíněná nabídka na roli slavného detektiva... Watsona hrál v těchto snímcích herec Nigel Bruce. Když přišla druhá světová válka, chtěl prý Basil ve svých 47 letech jít bojovat za Anglii stejně jako jeho syn, nicméně nakonec nenarukoval a zastupoval zájmy Británie v Los Angeles. Poslední film ze sherlockovské série, Předehra k vraždě, natočil rok po válce a pak se vrátil do New Yorku a věnoval se především milovanému divadlu, už v roce 1947 získal cenu Tony, později jezdil po Státech se svou one man show. Basil Rathbone zemřel roku 1967 na srdeční záchvat. Bylo mu pětasedmdesát.

Jak prosté ve středu ve 20.15 na Prima love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.