Autoři slavných seriálů: Kdo stojí za Rizzoli & Isles? Lékařka, která si splnila sen

Úspěšný seriál s Jane Rizzoli a Maurou Isles už válcuje televizní obrazovky několik let, víte však, že i za ním se „skrývá“ knižní předloha? Je z pera Tess Gerritsen. Tvůrci se knihami inspirovali, seznamte se. Další díl Rizzoli & Isles: Vraždy na pitevně uvidíte ve středu od 20.15.

Začala s medicínou

Tess Gerritsen, v Americe narozená dcera čínských přistěhovalců, už jako velmi mladá věděla, že chce být spisovatelkou. Nicméně rodina pochybovala o výnosnosti a stabilitě „bohémského“ povolání. A dcerka tak poslušně vystudovala nejdřív antropologii a později také medicínu, aby na přelomu 70.–80. let začala svou lékařskou kariéru v exotickém Honolulu. Na druhou stranu své rozsáhlé znalosti pak – podobně jako autorka předlohy ke Sběratelům kostí Kathy Reichs – bohatě využila právě při psaní detektivek.

První krůčky

Gerritsen se ovšem snu o psaní nevzdávala, ač začala netypicky – romantickými thrillery. Ta správně napínavá pecka však přišla až později – v roce 1996 Tess publikovala svůj první thriller z medicínského prostředí o únosech dětí a prodeji jejich orgánů. Kniha ji katapultovala na 13. místo bestsellerů New York Times. Mimochodem, byl to také první její román vydaný v pevné vazbě.

Další knižní vydání Rizzoli & Isles vyjde už brzy. Foto: facebook.com

Maura a Jane

O 5 let později vyšla kniha Chirurg (v češtině vydaná loni) a s ní přišla poprvé na scénu taky policistka Jane Rizzoli. Tehdy byla ještě spíš vedlejší postavou, pak se však, společně s patoložkou Maurou Isles, stala hrdinkou řady následujících knížek, které byly podnětem k seriálu. Mimochodem v titulu Neznámá Jane porodí. Což v seriálu ještě jaksi nestihla.

Milionové prodeje

Gerritsen si svůj dětský sen vrchovatě splnila. V současnosti jsou její knihy vydané ve 40 zemích světa a prodalo se jich na 25 milionů. V češtině vyšly například tituly Obchod s orgány, Gravitace, Mefisto, Suvenýr, Učedník, Hříšnice, Dvojče, Závěje, Mlčící dívka či Elixír mládí.

Zprávy ze záhrobí uvidíte ve středu s Rizzoli a Isles

Rizzoli & Isles: Vraždy na pitevně

Mladá žena cestuje autem na letiště. Náhle automobil zastaví na opuštěné silnici, řidič vystoupí a chladnokrevně ji střelí dvěma ranami do hlavy. Žena o sobě ale ještě předtím stačí dát vědět. Tommy právě slaví zásnuby s Livií a celá rodina se těší na svatbu. Jane a Frankie jsou ale odvoláni k případu vraždy. Mladá žena na silnici je dcera senátorky státu Massachussetts Valerie Bloomfieldové. Vyšetřování bude choulostivé. Od začátku se projevují snahy ministerstva vnitřní bezpečnosti a FBI do případu zasahovat. Navíc se ukáže, že zavražděná Natalie a její snoubenec Waiman Zhang – momentálně nezvěstný – byli zaměstnáni ve společnosti pro sběr informací, tedy u tajné služby. Ukáže se, že žena má vyříznutý jazyk, někdo jí vzal počítač a na ruce má vytetovaného cosi jako maticový kód, zatím nevyluštěný. Zato 20 000 dolarů v hotovosti zůstalo na místě.

Jak je vidět, bude to zase pěkně napínavé...

Další díl seriálu Rizzoli & Isles: Vraždy na pitevně ve středu od 20.15 na Prima love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.