10 zajímavostí z natáčení Angeliky

Angelika se tento čtvrtek vrací do kin v novém remaku. Zajímavostí je, že natáčení probíhalo i u nás na zámku Telč. A jak vypadalo natáčení Angeliky v šedesátých letech? Podělíme se s vámi o zákulisní informace o tom, s kým se vlastně Angelika přátelila...

Až nyní přichází do multiplexů dvoudílný remake od režiséra Ariela Zeitouna pod jednoduchým názvem Angelika. Markýzu hraje Nora Arnezeder (znáte ji z filmu Maniak), Joffreye pak Gérard Lanvin (hrál ve snímku Veřejný nepřítel č. 1: Epilog). První díl můžete vidět už 27. února.

Zajímavý je už fakt, že i stará dobrá Angelika, kterou první diváci viděli v kinech na začátku šedesátých let (Češi se jí dočkali až v roce 1968), se točila stejným stylem jako současný remake. Během tří měsíců filmový štáb natočil první i druhý díl Angeliky. A ty další zajímavosti?

Na premiéru na kole?

1) Premiéra Angeliky, markýzy andělů se konala v prosinci 1964 v kabaretu Moulin Rouge na Montmartru. Představitel Peyraca Robert Hossein jezdil prý všude na kole, naštěstí na tuto premiéru dojel v autě. A všem se hodně ulevilo :-)

Věkový rozdíl Angeliky a Peyraca

2) Věkový rozdíl Peyraca a Angeliky? Robert Hossein se narodil v roce 1927 a je ve skutečnosti o 12 let starší než Michèle Mercier. V první knize je Angelice sedmnáct let a hraběti de Peyrac třicet let. Při natáčení prvního filmu však bylo Michèle Mercier 25 a Robertovi Hosseinovi 37 let.

Foto: Business Factory

Angelikou měla být sexbomba Brigitte

3) Brigitte Bardot si na roli Angeliky brousila zuby. Nakonec ji musela odmítnout, protože točila jiný historický film. V následujících konkurzech na roli Angeliky však neuspěla ani Jane Fonda.

Udělala scénu a roli získala

4) Slavná představitelka Angeliky, Michèle Mercier, roli získala poměrně nestandardním postupem. Během náročného konkurzu jí prostě ruply nervy, udělala scénu a odjela domů. Role byla díky tomuto divadlu její.

Blonďatou Angeliku hrála černooká bruneta

5) Michèle Mercier si pro roli Angeliky musela odbarvit své černé vlasy. Ačkoliv hraje blond ženu se zelenýma očima, sama je typickou černovlasou a tmavookou kráskou z Nice.

Dokonalý Peyrac doopravdy existoval

Foto: archiv

6) Autorka knižní předlohy Anne Golon byla při tvoření postavy Joffreye de Peyraca inspirována svým původem ruským manželem Goloubinoffem, který se narodil v Persii. Ani filmový představitel Peyraca nevypadá jako severský typ, naopak. Peyraka ztvárnil původem ruský herec Hosseinoff, jehož otec se narodil též v Persii. Matka Anne Golon byla klavíristkou, stejně jako matka Roberta Hosseina.

Jeptišku si zahrála maskérka Angeliky

7) Vzpomínáte na jeptišku v klášteře Poitiers, na kterou Angelika vyplázne jazyk? Tuto roli si zahrála maskérka Maguy Vernadet, s níž se Michèle Mercier během natáčení velmi spřátelila.

Hereččina smlouva proti vlastní nahotě

8) Michèle Mercier bylo v té době pětdvacet let a v Itálii už měla svoje oddané fanoušky. Mimo jiné i proto si vydobyla dodatek ke smlouvě, který uváděl, že se nikdy neobjeví nahá. Aby měla opravdovou jistotu, herečka si vystřihla kola z červené náplasti a kousek plastu, kterým zakryla intimní partie, aby ji neviděli ani herci ve scéně, kdy se koupe na zámku v Toulouse.

Kočky měly místo drápů rybářské háčky

9) Při natáčení scény s candijskými kočkami se všechno obešlo bez újmy na zdraví do chvíle, kdy se tato elegantní zvířata promenádovala kolem Angeličiných nohou. Potom se ale natáčela scéna, v níž asistenti házeli slámou vycpané kočky na Michèle. Aby se zvířata zachytila za kostým, měly falešné kočky rybářské háčky. Na konci scény tak byla herečka samý škrábanec.

Kdo byl dobrým přítelem Angeliky na filmovém place?

10) Jaques Toja, který hrál ve filmu Ludvíka XIV., byl ve skutečnosti dobrým přítelem Michèle Mercier a často jí pomáhal opakovat roli.

Více o natáčení hvězdné Angeliky se dozvíte tady:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.