redakce Prima FRESH

Lahodný ořechovo-kávový dort podle Nigelly

Moje hodnocení
9x

Super klasický kousek jak z vídeňské cukrárny minulého století zpopularizovala britská superhvězda Nigella Lawsonová do té míry, že její příznivci jím oslavují každou slavnostní příležitost. Ona sama ho totiž pekla už od dětství podle receptu své babičky sestrám k narozeninám. Učiňte také tak, a nejen sestrám!

8 porcí
90 minut

Korpus

Máslový krém

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Máslem vymažte dvě koláčové formy o průměru 20 cm a dna vyložte papírem na pečení.
  2. Ořechy s krupicovým cukrem rozmixujte v robotu na prášek. Přidejte máslo, mouku, kávové granule, prášek do pečiva, sodu a vejce. Vyšlehejte hladké těsto. Za běhu motoru vlijte mléko, aby těsto trochu zřídlo.
  3. Pokud zpracováváte těsto ručně, nejprve promíchejte mleté ořechy s cukrem a suchými přísadami, pak utřete máslo s cukrem a po částech střídavě k němu přidejte suchou směs, rozšlehaná vejce a nakonec mléko.
  4. Těsto rozdělte do připravených forem a pečte 25 minut nebo dokud korpusy nevyběhnou a nebudou na dotek pružné. Nechte je pak 10 minut chladnout ve formách, pak je vyklopte na mřížku k vychladnutí a sloupněte pečicí papír.
  5. Na krém promixujte moučkový cukr, aby v něm nebyly hrudky, pak přidejte máslo a šlehejte dál, až vznikne hladký krém (nebo ručně). Vešlehejte horkou kávu.
  6. Na pracovní plochu si položte jeden korpus vrškem dolů, potřete asi polovinou krému a přiložte druhý korpus vrškem nahoru (dort bude spojený rovnými plochami). Dort potřete zbylým krémem – nemusí to vypadat nijak dokonale, naopak. Celý dort pak ozdobte půlkami vlašských ořechů.

PRIMA TIP: Jednotlivé složky dortu si můžete připravit den předem. Vychladlé korpusy pevně zabalte do fólie a uložte do vzduchotěsné nádoby, krém ponechte v ledničce přikrytý a před sestavováním dortu ho nechte asi hodinu povolit a pak zlehka prošlehejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty