Markéta se zakoukala do Tutanchamona a upekla posvátného skarabea

I když nikdy nebyla v Egyptě, bavily Markétu vždy egyptské památky. Proto jí také udělalo radost, že ji oslovili s žádostí o dort právě lidé, kteří do České republiky přivezli poklad faraona Tutanchamona. Jak její egyptské snažení dopadlo, posuďte v pondělí ve 20.15.
Markétin skarabeus

Překvapení chtějí připravit panu doktoru Onderkovi, šéfovi egyptologické sekce Národního muzea, který po celou dobu výstavy jejich týmu maximálně pomáhá s názvy, výslovností různých egyptských názvů, a rádi by mu za jeho pomoc touto formou poděkovali. Konkrétní představu „zadavatelé“ neměli, ale Markétě nabídli, aby se inspirovala artefakty na výstavě.

Markéta si prošla výstavu, nicméně když poté doma skicuje návrhy dortu, upozorňuje ji Michal, že všichni, kdo byli u otevření Tutanchamonovy hrobky, zemřeli. Zároveň také doufá, že jim se něco podobného nestane. Ale teď už k dortu. Markéta vymyslela, že nebude mít tvar obligátní sfingy či pyramidy, ale rozhodla se pro tyrkysového skarabea, na jehož zádech budou ležet Tutanchamonovy insignie, hůlka a důtky. Rovnou tedy zadává Michalovi, ať připraví tyrkysovou a ať jí připraví rovnou hodně, protože tento skarabeus nebude žádný broučínek, ale pořádný brouk.

Na tělo skarabea si Markéta připravila dva korpusy. Jeden z nich slouží jako základ, Markéta ho uřízne do oválu, aby připomínal tvar brouka. Poté ho namaže krémem, aby se s horním korpusem dobře připojil. Krém vybrala Markéta pistáciový, do něhož si předem vložila hrst pistácií, které opražením získaly výraznější chuť. Korpusy Markéta natřela krémem jen lehce, opravdu pouze natolik, aby se vzájemně oba spojily. Svrchní korpus ještě rozřízne napůl a naplní zbytkem krému. Okraje hotového tvaru stáhne dolů, aby se co nejvíce podobal tvaru těla brouka. Není ovšem nutné bazírovat na detailech, protože výsledný tvar se bude stejně ořezávat. Ale pozor, žádné zbytky nepřijdou na zmar. Markéta je použije na hlavičku a nožičky brouka. Když je hotovo, potře Markéta vytvarovaný korpus krémem a nechá jej ztuhnout v lednici. Krém způsobí, že se povrch korpusů vyhladí a výsledný tvar lépe vynikne.

Když je hotovo, nechává si Markéta od Michala připravit prachové barvy – bílou a černou. A Michal spolu s tyrkysovou potahovou hmotou přináší další zajímavé zjištění. Jestlipak Markéta ví, co vlastně skarabeus je? Markéta Michalovi vysvětluje, že pro starověké Egypťany byl zosobněním reinkarnace, Michal se ale drží při zemi a stojí za tím, že je to vlastně obyčejný hovnivál.

 

Když se dělá podobně složitě tvarovaný dort jako tento, je třeba, aby nebyla potahová hmota vyválená příliš na tenko, protože by mohla popraskat. Na dotvarování potažených záhybů používá Markéta zvláštní pomůcku s kuličkou na konci. Hlavní je nyní dotvarovat nožičky, protože hmota rychle tuhne, a linie krovek a hlavičky. I tak zkušené profesionálce se ale může stát, že marcipánový potah nevydrží a praskne. Nic se ale neděje, stačí si vzít kousek hmoty, navlhčit jej a „přilepit“ na poškozené místo.

Když je tvar hotov, začíná Markéta s patinováním, na které jí Michal připravil želatinu s vodou, aby brouk zůstal lesklý. Nejprve začíná patinovat tyrkysovou barvou v prohlubních, kde by barva měla být nejtmavší. Následuje zlatá, kterou zdůrazňuje jednotlivé linie hlavy a kusadel. Michal mezitím pracuje na faraonských insigniích, které už jsou v podstatě hotové a podstupují také patinování. I ty ale musí řádně ztuhnout, takže je Markéta připevní až na místě.

Při předání dortu je evidentní, že i tentokrát se Markétě zadařilo. Dozvídáme se, že je to rozhodně největší skarabeus, jakého doktor Onderka za svůj život viděl. Ten také zodpoví Markétin dotaz, proč bývají skarabeové tyrkysoví. Je to právě kvůli tomu, že tato mystická barva se ve staroegyptské mytologii vztahovala k reinkarnaci. Všetečná otázky jsou zodpovězeny a sladká hostina začíná!

Na konci pořadu nám Markéta ukáže recept na božský dezert skořicovo-datlový chlebíček . Recept najdete hned po odvysílání pořadu na našich webových stránkách.


Další novinky a inspiraci najdete na Facebooku pořadu Božské dorty od Markéty.

Na premiérové díly Božských dortů od Markéty se dívejte v pondělí ve 20.15 na Prima love.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama