Seriály a filmy

26. července 2016 22:00

Petra Kloidová

Ve službách FBI hraje velkou roli box. Znáte ty nejlepší filmové boxery?

Drsnou tvář musí v dalším díle ukázat Neal a Peter. A rovnou v boji proti sobě! Jen boxerský zápas jim totiž pomůže se zapeklitým případem. Než zjistíte, kdo z nich v ringu zvítězí, připomeňte si doteky boxu ve filmové historii.

Další díl seriálu Ve službách FBI uvidíte ve středu ve 20:15 na Prima Love.

Nezničitelný Sylvestr

A začneme u filmové legendy - Rockyho Balboy. Slavný Rocky vtrhl do kin před 40 lety. A v podstatě odstartoval zářnou kariéru Sylvestera Stalloneho, který toho měl těsně před natáčenímnějak tak plné kecky. Byl na mizině a až kultovní dílko z boxerského ringu jeho životní dráhu rapidně proměnilo.

Mimochodem, víte, že právě Rocky byl posledním filmem, který za svého života zhlédl Charlie Chaplin? A prý se mu líbil!

Někdo tam nahoře…

Modré oči Paula Newmana jsou spojeny s další vzpomínkou na slavnou boxerskou filmovou záležitost - životopisný snímek Někdo tam nahoře mě má rád. Právě Paul totiž ztvárnil postavu Thomase Rocco Barbella alias Rocky Graziana - slavného boxera, který byl později jednou z inspirací i pro výše zmíněného Rockyho.

Ale zpátky do let padesátých. Hrdinu letos šedesátiletého snímku měl původně ztvárnit James Dean, který se však natáčení nedožil a role tak byla nabídnuta právě Newmanovi. Ten se na ní připravoval od podlahy, dokonce se setkával i se skutečným Grazianem. Mimochodem jedná se teprve o druhý Newmanův film! Kromě nepříliš vydařeného historického dramatu Stříbrný kalich totiž do té doby pracoval pro televizi.

Zuřící býk

Příběh skutečně žijícího boxera zpracovává i drama Martina Scorseseho Zuřící býk z roku 1980. Scorsese nahlíží na vzestupy a pády Jakea LaMotty. Sportovce a člověka s nebývale komplikovanou povahou - byl výbušný a velice žárlivý, La Mottu ve filmu ztvárnil Robert De Niro, který krom výkonu v ringu, podstoupil i oběť, kterou každý herec nezkousne - pro to, aby věrohodně ztvárnil LaMottu v jeho pozdějších životních etapách, ztloustl o 20 kilo.

Námaha se mu ale vyplatila, neb za LaMottu mu přistál Oscar jen to fiklo. Když ho přebíral, seděl v publiku skutečný LaMotta, který údajně prohlásil, že film mu otevřel oči v tom, jak hrozně se choval. LaMotta mimochodem žije dodnes. 10. července oslavil 94. narozeniny a v roce 2013 se dokonce oženil - a to už posedmé. O rok dříve Zuřícího býka Americký filmový institut vyhlásil nejlepším sportovním filmem všech dob.

Další díl seriálu Ve službách FBI uvidíte ve středu od 20:15 na Prima Love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.