Sladké recepty

12. listopadu 2013 22:00

Petra Kloidová

V seriálu Sherlock Holmes zažijete ve středu bod zlomu!

Zásadní předěl přinese dnešní díl Sherlocka Holmese. Do děje totiž zasáhne jeho úhlavní nepřítel Moriarty. Víte, že Arthur Conan Doyle se podobně jako v případě samotného Sherlocka nechal i u Moriartyho inspirovat skutečnými osobami? Seznamte se s jednou z nich – Adamem Worthem.

Napoleon zločinu

Jeho otisk je v Doylových knížkách hned 2x. O Worthovi se totiž detektiv Scotland Yardu Robert Anderson vyjádřil jako o „Napoleonovi zločinu.“ A přesně tak označuje v knihách Sherlock i Moriartyho. Worth se narodil v Německu, později se rodina vystěhovala do USA, kde se jako mladík zapojil do občanské války. Svou zločineckou kariéru začal tím, že se během války nechal najímat pod různými jmény, přijal plat a dezertoval.

Po válce zamířil do New Yorku, kde se živil jako kapsář. Pracoval také pro „mafiána“ Fredericka „Marm“ Mandelbauma, pomáhal mu hlavně s organizováním loupeží. Jednou ho chytili při krádeži peněz z vagonu Adams Express a byl odsouzen k třem letům v Sing Singu, záhy však prchnul. V roce 1869 pomohl „Marmovi“ s útěkem Charlese Bullarda z vězení, kasař se na svobodu dostal tunelem. Tunelem z vedlejšího obchodu se také téhož roku Worth a Bullard dostali do banky Boylston National Bank, kterou vyloupili. Později jim začala v USA hořet půda pod nohama, a tak raději uprchli do Evropy.

Evropské začátky

Zamířili do Liverpoolu, kde se seznámili se servírkou Kitty Flynn, která se provdala za Bullarda. Oba komplicové začali v Liverpoolu vykrádat zastavárny. Nakonec však všichni přesídlili do Paříže, kde provozovali „americký“ bar, kde se dařilo i tehdy nezákonnému hazardu. Jenže roku 1873 do Paříže zavítal i Allan Pinkerton, zakladatel Pinkerton Detective Agency, později jejich bar zažil i několik policejních razií a Worth a Bullard radši opět změnili působiště. Směr? Viktoriánský Londýn!

Vrchol kariéry

V Londýně Worth založil zločineckou síť, k jeho stylu patřilo to, že podřízení neznali jeho jméno. Worth se oženil, žil v lepší společnosti a neholdoval údajně násilí, což vyžadoval i od svých podřízených. Co se zločineckých aktivit týče, prodával například diamanty, jež ukradl v Jižní Africe. Nakonec ho chytli při loupeži v Lutychu. Belgičané se informovali v zahraničí, Worthovu totožnost potvrdil jak Scotland Yard, tak newyorské policejní oddělení. Soud se konal roku 1893 v Leuven. Worth, který další zločiny popřel, vyfasoval 7 let, ale už roku 1897 ho pustili za dobré chování.

Návrat z vězení

Během pobytu ve vězení se dozvěděl, že manželku mu svedl muž, který se o ni měl starat. Nakonec skončila v ústavu pro duševně choré, děti u příbuzných v Americe. Po propuštění se vrátil do Londýna, setkal se s manželkou, která ho skoro nepoznala, a zamířil za dětmi do USA. Navštívil i Williama Pinkertona, jemuž popsal svůj život. Rukopis je uložen v archivu Pinkertonovy detektivní agentury. Roku 1902 Adam Worth zemřel.

Šárka Novotná

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.