Usínají při pochodu. Seznamte se s narkoleptiky na Love!

Usnout při přednášce nebo nudném pracovním meetingu se podaří komukoliv. Lidé trpící s narkolepsií, ale dokáží usnout klidně i při řízení auta. Jaký je jejich život? A jaké existují další spánkové choroby? To vám prozradí dnešní dokument na Prima love.

Narkolepsie je spánková porucha. Jde o jeden z typů hypersomnie zvýšené spavosti. Člověk upadá během dne náhle do spánku. Tato ospalost se nedá vůlí potlačit, takže člověku velmi komplikuje běžný život. Postižení mohou trpět halucinacemi během jejich výpadku se často stává, že poté trpí utkvělou představou, že již udělali něco, co udělat měli, i když opak je pravdou.

Prima love dnes ukáže dokument o lidech, kteří trpí narkolepsií. Tři Britové trpící narkolepsií se vydávají na největší setkání narkoleptiků, které se koná v USA. Pořádá je asociace pro narkolepsii. Samantha trpí narkolepsií od sedmnácti let, i když přes svou nemoc studuje na vysoké škole, několikrát se jí stalo, že usnula během zkoušení.

Usínají stokrát za den

Narkoleptici mohou usnout desetkrát až stokrát za den na dobu od několika vteřin až po dvacet minut. Většina z nich má navíc kataplexii, což znamená, že silné emoce jako strach nebo šok u nich vyvolávají bleskurychlé uvolnění svalového napětí. Dotyčný například najednou ztratí schopnost stát.

Christine a Ken také poletí. Ken je narkoleptik už čtyřicet let. Manželé jsou od roku 1970. Rok poté měl Ken první záchvat kataplexie.

Jak vypadá setkání narkoleptiků v praxi?

Manažer hotelu, kde mají narkoleptici setkání představí i služby pro taková originální setkání. Jejich služby vycházejí vstříc spánkovým potřebám hostů. Mají několik druhů polštářů, ucpávky do uší, přehrávač s hudbou pro dobrý spánek a například svorku na sevření závěsů, aby mezerou nepronikalo nežádoucí světlo.

Problém u narkoleptiků je hlavně to, že dokáží usnout i při velice nebezpečných činnostech jako je řízení auta, sekání dřeva. Hlavně si ale mohou ublížet sami sobě: " Většinou začnu cítit silnou únavu, kdy vím, že do několika sekund si budu muset lehnout. Několikrát se mi ale stalo, že jsem s sebou sekla a dost ošklivě sem se zranila." vypráví Samantha. Někteří narkoleptici mausejí mít i svou vlastní asistentku...

Takové životní případy uvidíte v dokumentu Můj život s narkolepsií dnes na Prima love ve 20.15!

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.