Ty nejlepší slavné baletní filmy. Černá labuť i kluk s piškoty

Vražda v divadle! A ne jen jako. Toť další případ pro Sherlocka Holmese a jeho asistentku Joan Watson. Obětí je baletka, které možná na onen svět dopomohla žárlivá konkurentka. Anebo je to úplně jinak? Než to s touhle newyorskou dvojkou rozlousknete, připomeňte si nej filmy z baletního zákulisí.

Další díl seriálu Jak prosté uvidíte ve středu od 20.15 na Prima love.

Oscarová Natalie

Na samé hranici šílenství tančí skvělá Natalie Portman v majstrštyku Darrena Aronofského Černá labuť. Režisér Requiem za sen či Fontány divákům naservíroval znepokojivé, vizuálně opojné drama z newyorské baletní scény... A Natalie Portman si jako ctižádostivá baletka Nina posedlá životní rolí v Labutím jezeře „vytančila“ Oscara i Zlatý glóbus. Pozor, závěr vás překvapí!

Jamie tanečníkem

Velký sen má i dospívající Billy. Když ho jeho macho táta vezme na trénink boxu, aby se pochlapil, dopadne to příšerně. A zároveň poněkud nezapadajícímu klukovi svitne jiskřička naděje. Střetne se totiž s baletní přípravkou, která ho okouzlí. A světe div se, zjistí, že má talent! Nastává však otázka, zda má i dostatečné „koule“ na to vysvětlit své rodince, že tohle je pro něj ta pravá cesta.

Poetický snímek Billy Elliot už nějak tak patří k britské klasice. Posbíral tři oscarové nominace – za nejlepší režii, herečku ve vedlejší roli (pro Julii Waltersovou) a původní scénář. A ač ani jednu však neproměnil, je to prostě fajnový film. Jo a mladičký Jamie Bell stojí za to!

Mrazivá totalita

A teď půjdeme ještě dál...Zatímco pro Bella i Natalii Portman byly zmíněné role nakouknutím do světa vznešeného tanečního umění, Michail Baryšnikov je tanečníkem, co se od svého (mistrně zvládnutého) fochu naopak občas vydával do hereckých končin. V roce 1985 tak například po boku Helen Mirren a Gregoryho Hinese exceloval v mrazivém dramatu Bílé noci.

Jako tanečník Kolja, který emigroval z Ruska a nešťastnou náhodou se dostal zpátky do Sovětského svazu, řeší zapeklitý úkol: Jak zmizet zpátky za hranice? Mimochodem právě pro Helen Mirren byl snímek doslova osudový – během natáčení se totiž seznámila s režisérem snímku Taylorem Hackfordem a začali spolu žít. Vzali se v roce 1997.

Jaké drama se odehraje v seriálu Sherlock Holmes: Jak prosté?

Uvidíte ve středu od 20.15 na Prima love.

-nov

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.