Tři vysvětlení slávy Zamilovaného Williama Shakespeara

V neděli na Prima love uvidíte oscarový velkofilm Zamilovaný Shakespeare. Posvítili jsme si na důvody nehynoucí slávy čtyři století starého autora. Objevit je tak mohou i zapřisáhlí odpůrci divadla!

Zamilovaného Shakespeara uvidíte v neděli na Prima love ve 20.15!

William Shakespare – jeho jméno se mnohdy objevuje jak na akademické půdě, tak i v debatách vedených nad zlatavým mokem. Slovo „Shakespeare“ je synonymem kvalitní zápletky zrovna tak, jako je jméno „Einstein“ synonymem geniálního vědce.

Shakespearova doba je však minulostí už více než čtyři staletí a jeho díla dnes známe nikoliv v jeho původních divadelních hrách, ale spíše skrze filmy, které si jeho zápletky upravují dle své libosti. Proč je však dodnes tak populárním etalonem kvality? Připravili jsme rychlokurz Shakespearova divadla i pro ty z vás, kdo nemají čas jeho původní dílo ocenit na prknech, která znamenají svět.

1. Je nadčasový

Nejjednodušším důvodem dodnes neutuchající slávy Romea a Julie či Hamleta je prosté tvrzení, že jeho zápletky jsou aktuální dnes stejně jako na přelomu 16. a 17. století a nejspíše se budou v obměněné podobě vyskytovat i za dalších sto a více let. Lze je totiž přesadit doslova do kterékoliv doby.

Příhody tragického páru, jenž zhyne vlastní rukou, se mohou dost dobře přesadit do dnešní éry, stejně tak sžíravá zápletka Hamleta a mnoho dalších. Někdo na nich ocení barvité fráze, které později vešly do běžné řeči, jiný zase uvnitř chytrých, ale jednoduchý zápletek o záměně postav našel satiru na společnost. Univerzální témata o pomstě, lásce i moci v nás rezonují stále, Shakespeare byl však nadčasový i postavami. Ženské postavy u něj nebyly pouhými karikaturami, čímž se do značné míry lišil od dobových konkurentů.

2. Je citovaný

Nadčasovost však souvisí nejen s jeho příběhy, ale i s jejich neustálým napodobováním. Řada lidí nemá pojem "remake" v lásce – můžete si ostatně sami vzpomenout na to, který James Bond je dle vás ten nejlepší – někdo preferuje starého Seana Conneryho, jiný fandí Pierru Brosnanovi. Právě „remakům“ však Shakespearovo dílo vděčí za svou přetrvávající popularitu.

Shakespearovy nesmrtelné motivy však můžete znát i z Titaniku, akčního filmu Postradatelní nebo třeba Star Treku. Právě jeho kultovní rasa Klingonů se doslova vyžívá v zápletkách plných cti, rodinných klanů a barvité mluvě. Shakespare je zkrátka všude!

3. Je tajuplný

A v neposlední řadě je zde i kouzlo Shakespearovy tajemné osobnosti. Fascinující otázky trvající páté století k sobě vábí pozornost – jak vlastně tenhle génius přemýšlel? Byl to opravdu pouze talentovaný autor, nebo v pozadí jeho úspěchu stálo něco víc?

Kolem Shakespeare se tak v posledních dekádách vytvořila řada fantaskních "konspiračních teorií" – některé z nich vtipkují, že byl mimozemšťanem, jiné zase dělají autorem jeho her někoho jiného. A mašina na slávu tak vesele pokračuje. Hollywoodský režisér Ronald Emmerich ostatně před několika lety sám natočil drama Anonym, které dále proslavilo myšlenku, že Shakespare byl jen zástupcem jiného, skutečného autora. Autorství jeho děl však zpochybňují i někteří akademici, a přiznejme si, že i jeho narození a smrt ve stejný den v roce znějí tak trochu jako pohádka.

Ostatně i Zamilovaný Shakespeare pracuje spíše s jeho postavou než jeho dílem. Snímek za svou poutavou romantickou zápletku a ztvárnění historické doby získal v roce 1999 hned sedm Oscarů a dodnes patří do zlatého fondu žánru. Nakonec tak Willu Shakespearovi vděčíme za mnohem víc než jen za jeho autorský talent – vděčíme mu i za celou jeho existenci.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.