Tohle je osobní. Co zasáhne nováčka ve Sběratelích kostí?

Citlivý bude další případ pro nejnovějšího člena týmu. Co se v úterním díle stane? A proč tím bude James Aubrey tak zasažen? Další díl seriálu Sběratelé kostí uvidíte v úterý od 20.15 na Prima love.

Vražda finančníka

Tým s Kůstkou a Boothem má totiž (prakticky doslova) na stole vraždu obchodníka, který se angažoval v takzvaných hedgeových fondech. Práce v rizikové finanční oblasti, která přináší buď vysoké zisky, nebo vysoké ztráty, patrně vzbudila spoustu emocí u lidí, kterým investice třeba zrovna nevyšla.

Rychlé peníze, nebo nebezpečný propad

Tzv. hedge fondy přitom znamenaly před více než sedmdesáti lety něco trochu jiného než dnes. Američan Alfred W. Jones v roce 1949 začal používat investiční strategii, která měla zabránit ztrátě. Jones měl ve svém investigativním portfoliu dva druhy instrumentů. Řídil se tím, že akcie, u kterých očekával růst, měl nakoupeny do dlouhých pozic a u akcií, které považoval za slabší než trh, vstoupil do krátkých pozic. Jeho portfolio bylo zabezpečeno tak, že pokud celý trh rostl, ztráta z krátkých pozic bylo anulována akciemi z dlouhých pozic a opačně.

U dnešních hedge fondů však není toto zajištění proti ztrátě vždy pravidlem. Hedge fond je speciální investiční fond, který téměř nepodléhá regulaci. Jde o vysoce rizikovou investicí, která může přinést vysoký výnos, ale také vysokou ztrátu. Snaží se o absolutní výnos nezávislý na obecném ekonomickém vývoji a vývoji kapitálových trhů.

Co se na tom však tak moc dotýká právě mladého agenta?

Stíny minulosti

Nu právě Aubreyho otec taktéž působil v branži. A byl pěkně nepoctivý, když bylo Jamesovi 13, zavřeli ho. Aubrey starší se pak sice dostal ven na kauci, ale sotva vyšel z věznice, frnkl do Evropy. Skryl se v Chorvatsku a Jamese i svou manželku nechal v Americe na holičkách. Syn mu to nezapomněl. Ostatně právě v desáté řadě se můžete těšit ještě na jedno zajímavé odhalení týkající se právě provázání Aubreyho osobního a pracovního života…

Ale ať nepředbíháme! Nebudeme prozrazovat všechno.

Další díl seriálu Sběratelé kostí uvidíte v úterý od 20.15 na Prima love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.