Seriály a filmy

16. července 2014 22:00

Petra Kloidová

Temná historie Jesenicka. Čarodějnické procesy zabily stovky lidí

Hoří dům ženy, která křičí, že čarodějnice se vrátila, blízcí však tvrdí, že čarodějnice je mrtvá. Při požáru je zavražděn i muž odsouzený za vraždu manželky. Než zjistíte, jak případy souvisely, přečtěte si o čarodějnických procesech v tuzemsku - konkrétně na Jesenicku. Zabily stovky lidí.

Záznamy zmizely

„Čarodějnické šílenství“, které za třicetileté války odstartovalo na Jesenicku je tak trochu ve stínu pozdějších procesů na Šumpersku a Velkolosinsku, které o stovky let později připomněl film Otakara Vávry Kladivo na čarodějnice. Jenže i Jesenicko, které v té době patřilo pod Niské knížectví, si zažilo své peklo. A tamní procesy, s přestávkami, trvaly desítky let. Oběti pocházely z oblasti Jesenicka, Zlatohorska, Nisy i Hlucholaz a dnes už nelze zachytit osudy všech obětí. Mnoho materiálů totiž podlehlo zkáze.

První obvinění

První vlnu procesů odstartovalo roku 1622 obvinění Barbory Schmiedové z Jeseníku - tu její muž, obecní pastýř, na smrtelné posteli nařkl, že ho otrávila a jako čarodějnice škodila jeho dobytku. Barboru zatkla inkvizice - a s ní později i dalších pět žen, které „vyjmenovala“ na mučidlech. Včetně manželky radního Uršuly Hegerové. Výslechy probíhaly krutě a v první fázi procesů bylo podle dochovaných záznamů vyšetřováno 35 lidí.

Hromadné popravy

Další vlna se rozjela po roce 1636 a týkala se především oblastí Nisy a Zlatých Hor, kdy mezi podněcovatele práce inkvizitorů patřil i tehdejší biskupský prokurátor dr. Martin Lorenz z Nisy. Počet obviněných a umučených osob z tohoto období je neznámý, podle některých odhadů se však mohlo jednat i o dvě stě lidí. To nejhorší však mělo teprve přijít. V roce 1651 obvinili chlapce ze Širokého Brodu, že se zúčastnil sabatu s čarodějnicí a rozjel se další smrtonosný řetěz - a s ním i řada hromadných poprav. V Opavě dokonce z čarodějnictví obvinili 104-letou ženu, která však nakonec údajně ze spáru inkvizice vyvázla. Právě ve třetí sérii procesů na Jesenicku, byť zatím jen jako přísedící, působil Jindřich František Boblig, který se později, v podstatně významnější funkci, nechvalně proslavil ve zmíněných procesech na Šumpersku a Velkolosinsku.

Počet obětí je neznámý

Přesná čísla o počtech obětí už historici pravděpodobně nezjistí. Nejnižší odhady počítají s více jak dvěma stovkami obětí, pravděpodobně však zemřelo mnohem víc lidí. Poslední tři známé rozsudky z Jeseníku byly vyneseny v letech 1683-4, co se Slezska týče, tak ve Stínavě nad Odrou proběhl proces ještě za víc jak padesát roků. Pokusy o rozpoutání čarodějnických procesů jsou v okolí Nisy dokonce evidovány ještě v 70. letech 18. století, tehdy však už byly smeteny ze stolu jako udavačství.

Místo činu: Rej čarodějnic uvidíte ve čtvrtek ve 20:15 na Prima Love.

zdroj: http://www.jesenik.org/zajimavosti-pamatky/k3300-pomnik/8298-pomnik-carodejnickych-procesu.html

(-nov)

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.