Slavný matematik: Nash svedl boj s těžkou nemocí a dosáhl až na Nobelovu cenu

Vraždu geniálního matematika řeší Sherlock s Watsonovou. O matematicích se filmy netočí – kromě Johna Nashe. Ten se potýkal s pořádně obtížným osudem... Snímek o něm získal Oscara!

Druhý díl seriálu Sherlock: Jak prosté uvidíte ve středu od 20:15 na Prima love.

Od chemie k matematice

Už jako dítě John jevil zájem o různé vědecké pokusy, na rozdíl od své sestry Marty, a v pokoji si dokonce vyrobil provizorní laboratoř, kde experimentoval. Nash později získal plné stipendium na studium Carnegie Institute of Technology. Zpočátku se specializoval na chemii, později však „zběhl“ k matematice. A dobře udělal. Když v roce 1948, ve svých 20 letech, odpromoval, jeho profesor mu napsal doporučující dopis, v němž stála jediná věta: „Ten muž je génius“.

Pracovní úspěchy

Nash se věnoval především teorii her a diferenciální geometrii a zajímavostí je to, že v roce 1994 získal Nobelovu cenu za přínos ekonomii, nikoliv matematice. V roce 1951 Nash nastoupil na Massachussetts Institute of Technology a o šest let později si během katolického obřadu, ač byl ateista, vzal Alicii Lopez-Harrison de Lardé, která se specializovala na fyziku.

Nash měl ještě před sňatkem dítě se zdravotní sestrou, odmítl si ji však vzít. Film Čistá duše, který o Nashově životě pojednává, si mimochodem vysloužil kritiku za to, že tuto událost v Nashově životě opomněl. Nashův první syn se navíc jmenoval John, stejně jako ten, kterého v roce 1959 porodila Alicia! Právě v době Aliciina těhotenství se u Nashe začaly projevovat příznaky duševní choroby…

Všichni mě sledují

Nash totiž začal být extrémně paranoidní. Alicii říkal o mužích, kteří ho mohou přivést do nebezpečí, měl pocit, že je cílem komunistického spiknutí, jehož součástí jsou všichni muži s červenými vázankami. Nash dokonce kontaktoval i Washington. V roce 1959 byl matematik hospitalizován a přiřkli mu diagnózu paranoidní schizofrenie.

Do roku 1970 pobýval v různých psychiatrických léčebnách, v roce 1963 se s ním Alicia rozvedla, ale později se k sobě vrátili a o takřka padesát let později dokonce obnovili manželský slib. Alicia Nashe velmi podporovala, živila rodinu a snažila se, aby mohl Nash zůstat ve spojení s odborníky z oblasti matematiky. Nashův velký návrat se konal v devadesátých letech, kdy se mu údajně podařilo zvládnout příznaky své nemoci. S Alicií se opět vzali roku 2001.

Oscarový snímek

Ve stejném roce vznikl také film Rona Howarda Čistá duše, kde postavu Johna Nashe ztvárnil Russel Crowe, Alicii pak Jennifer Connelly. Snímek získal čtyři Oscary – za nejlepší film, režii, scénář a herečku v hlavní ženské roli (Connelly), plus stejný počet nominací. Crowe byl bohužel pouze nominován. Snímek byl natočen podle stejnojmenné biografie novinářky The New York Times Silvie Nazar, od Nashova života se však částečně liší, což tvůrci obhajují tím, že Nashův příběh je pouze inspiroval.

John Nash minulý měsíc oslavil šestaosmdesáté narozeniny. Jeho syn je také matematikem a bohužel též trpí paranoidní schizofrenií.

Další díl seriálu Sherlock: Jak prosté uvidíte ve středu od 20:15 na Prima love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 23. 4. 2024

Dnes je v pořádku plakat, Berani. Uvolnění je rozhodující pro přijetí. Pokud nemáte pocit strachu a omezení, může pro vás být těžké prožívat radost a expanzi. Spojte dobré se špatným a nechte tyto dvě síly, aby se ve vaší bytosti harmonicky usadily. Proveďte přípravy, které vám umožní vzlétnout do velkých výšin. Ujistěte se, že jste připraveni přijmout výzvy, které s růstem přicházejí.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.