Slavné páry, které to neměly jednoduché. "Věční" milenci i láska následníka trůnu

Své city k Richardu Castlovi bude dnes řešit detektiv Kate Beckettová. Samozřejmě vedle řešení zločinu. Než si pustíte další díl, mrkněte na dva slavné páry, které žily v různých obdobích i zemích, ale pojilo je jedno – neměly to jednoduché. Castla na zabití uvidíte v úterý od 20:15 na Prima love.

Velká láska Katharine a Spencera

"To, co jsem k němu cítila, bylo jedinečné. Udělala bych pro něj cokoliv," napsala v autobiografické knížce hollywoodská hvězda Katharine Hepburn o svém vztahu s též slavným Spencerem Tracym. Poznali se počátkem 40. let – jí bylo 34, on byl o sedm let starší. Tracyho Hepburn prý nejdřív příliš nezajímala. Podezříval ji mimo jiné, že je lesba. Nicméně později svůj názor změnil a s Katharine žil až do své smrti. Nebyla to okázalá láska ve světlech reflektorů.

Foto: isifa.com

Tracy se nikdy nerozvedl se svou manželkou Louise, byť už od roku 1930 žili odděleně, neměl s Hepburn společné bydlení. Navíc pil a trpěl depresemi, nicméně Hepburn se rozhodla udělat jeho život snažším a on se na ní stal závislý. Když se v 60. letech Tracyho zdraví zhoršovalo, přerušila dokonce na celých 5 let kariéru, aby se o něj postarala. Spencer Tracy zemřel v roce 1967, Katharine ho přežila o 36 let a 19 dnů. O citech k němu začala mluvit až po smrti Tracyho manželky Louise. Na otázku, proč spolu byli tak dlouho, když jejich vztah probíhal poněkud netradičně odpověděla: "Upřímně řečeno – nevím. Vím jen, že jsem ho prostě nikdy nemohla opustit.

Nerovné manželství na dvoře

Když se arcivévoda František Ferdinand d´Este zamiloval do Žofie Chotkové, byla dvorní dámou arcivévodkyně Isabely z Croy. Arcivévodkyně si zprvu myslela, že František Ferdinand jezdí často na návštěvu kvůli některé z jejích dcer, pak však objevila medailon s Žofiinou podobenkou a skandál byl na světě. František Ferdinand se tvrdošíjně odmítal oženit s někým jiným než s Žofií, která však do dynastických sňatkových tradic, zvlášť u následníka trůnu, opravdu nepasovala. Ač byla ze starého rodu, těm panovnickým se nemohla rovnat. Snoubenci tak mohli 1. července 1900 v Zákupech uzavřít pouze morganatický sňatek a Ferdinand byl nucen zřeknout se nároků na trůn pro své děti.

Žofie byla sice povýšena na kněžnu a později na vévodkyni, ale po celé manželství byla ve společnosti v nižším postavení. Prvním oficiálním společným vystoupením byla až nešťastná cesta do Sarajeva. Do té doby žili převážně na zámku Konopiště šťastným rodinným životem s třemi dětmi. Během atentátu v Sarajevu ji kulka zasáhla do břicha, Ferdinanda do krku. Svého milovaného muže přežila jen o pár minut. O tři dny později by oslavili 14. výročí sňatku.

Castla na zabití uvidíte na Prima love ve 20:15 každé úterý!

(-nov)

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.