Sběratelé kostí: Proč zabili kontroverzního psychologa?

Do vod psychologie tentokrát vyplují Temperance Brennanová a Seeley Booth. Že by si šli doplnit ještě nějaké to vzdělání? Ani náhodou! Vyšetřují vraždu. Další díl 10. premiérové řady seriálu Sběratelé kostí uvidíte v úterý od 20.15 na Prima love.

Tak trochu podivín

Někdo totiž zabil profesora psychologie, který byl pokládán za dost oblíbeného. Jenže brzy se ukazuje, že někteří jeho studenti rozhodně nebyli nadšeni z pokusů, které prováděl. Že by tu někdo balancoval na samé hraně etiky?

Nebyl by první

Zavražděný profesor by ve svých podivných experimentech nebyl osamocen. I ve skutečnosti se totiž sem tam připomenou pokusy, jež jsou dnes vnímány jako velice kontroverzní. Mezi nejznámější patrně patří takzvaný Stanfordský experiment. V roce 1971 si jím psycholog Philipp Zimbardo plánoval ověřit, zda jsou osobnostní charakteristiky “odhoditelné” pokud se lidé dostanou do určité role. A ve sklepení Stanfordské univerzity tak dobrovolníci-dozorci (jedním z nich byl i Zimbardo) a dobrovolníci-vězni nějakou dobu působili v simulovaných vězeňských podmínkách.

Experiment se velice brzy zvrhl, dozorci se chovali sadisticky, vězni byli ponižováni a celou akci ukončil po 6 dnech příjezd Zimbardovy pozdější manželky, která po letech situaci, kterou spatřila, označila za “otřesnou”.

Tohle se nepovedlo

Vysloveně špatně se pak do dějin zapsal případ spojený se jménem vlivného psychologa Johna Moneyho – ten v počátcích kariéry propagoval svůj názor, že gender člověka je utvářen prostředím a především v raném věku dítěte. V 60. letech pak udělal rodičům dvojčat-chlapců, z nichž jeden přišel nešťastnou náhodou o penis, osudový návrh. Rodičům jako řešení navrhl, aby se z chlapce Bruce stalo děvče Brenda.

Standfordský experiment otestoval chování lidí, kteří se dostanou do pozic vězňů a dozorců. Kvůli neskutečné agresivitě dozorců musel být pokus dokonce přerušen. Foto: Business Factory

Po letech, když se Bruce-Brenda už pod jménem David a opět i s mužskou identitou se svým příběhem svěřil novinářům, vyšlo najevo, že pokus se nezdařil. A následky byly fatální. David Reimer nikdy nepřijal svou ženskou identitu, trpěl psychickými problémy, a ačkoliv se později, jak bylo zmíněno, opět stal mužem, spáchal v roce 2004 jako osmatřicetiletý sebevraždu. Money ho přežil o dva roky.

Čím šokoval seriálový psycholog?

Uvidíte v dalším dílu premiérové řady seriálu Sběratelé kostí v úterý od 20.15 na Prima love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.