Rudolf Hess: nacista, jehož smrt zajímá konspirační teoretiky

Tentokrát zkoumá Kůstka ostatky uprchlého vězně. A zjistí šokující věc – zemřel ještě za branami vězení. Velkou pozornost před lety vzbudilo i úmrtí „slavného“ vězně Rudolfa Hesse. Bývalý nacista strávil v kriminále desítky let. Sběratele kostí uvidíte v úterý ve 21:15 na Prima love.

Let do Anglie

Po dlouhá léta byl Rudolf Hess loajálním stoupencem nacistického Německa. Po takzvaném Pivním puči počátkem 20. let dokonce seděl s Adolfem Hitlerem v jedné cele a pomáhal mu, když psal Mein Kampf. Později byl Hitlerovým tajemníkem, podepsal Norimberské zákony, stal se říšským ministrem – zkrátka šplhal po kariérním žebříčku nacistické strany. V roce 1941 však nasedl do letadla a odletěl na britské ostrovy vyjednat mír s králem Jiřím VI. O tom, proč to udělal, se dodnes vedou dohady. Dobové záznamy se údajně zmiňují, že ho v té době už trápily psychické problémy, měl být také odpůrcem války s Velkou Británií. Některé teorie zas říkají, že jeho čin měl Hitlerovi přijít vhod.

Dlouholeté vězení

Byl okamžitě uvězněn, nejdřív v Toweru a později na anglickém venkově. V rámci Norimberských procesů dostal v roce 1946 doživotí a skutečně si ho odseděl – v roce 1987 se totiž oběsil během vycházky v zahradě věznice. Někteří tvrdí, že ho zabili Britové, což si údajně myslí i Hessova rodina, existují totiž i divoké teorie, že muž ve špandavském vězení – kde mimochodem žil jako jediný vězeň – vůbec nebyl Hess. Jiná konspirační teorie zas tvrdí, že nacistický pohlavár zemřel už za války v Británii.

Střídání stráží

Hess se nicméně několikrát předtím už o sebevraždu pokusil. Dlouhé věznění někdejšího nacistického politika vzbuzovalo dost pozornosti – jednalo se i o jeho propuštění, Sovětský svaz však byl silně proti. Zajímavostí je, že v „hlídání vězně“ se střídali Britové, Američané, Francouzi a právě Rusové. Když Hess spáchal sebevraždu, měli službu zástupci Británie. Hessovi bylo v době sebevraždy 93 let. Jeho hrob se později stal středem pozornosti neonacistů, před několika lety byl tedy Hessův popel vysypán do moře…

Sběratele kostí uvidíte v úterý ve 21:15 na Prima love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.