Proč a jak vznikl seriálový fenomén Dallas?

Proč se seriálové drama klanu Ewingů odehrává zrovna v Dallasu? Byla to náhoda, nebo záměr scenáristů? Jak seriál, na který koukal každý třetí Američan, vznikal?

Jak už jsme psali, seriál Dallas měl být původně další mýdlovou operou, která má zabavit všechny manželky v domácnosti. Ale kořeny fenoménu Dallas byly trochu skromnější. Dallas se začal natáčet na konci sedmdesátých let. V té době dostali David Jacobs a Michael Filerman od televize CBS zadání: vymyslete nový námět pro mýdlovou operu. Oba dva tenkrát pracovali ve společnosti, která pro televize vymýšlela příběhy pro televizní filmy.

Dallas měl přebít všechny akční honičky stylu CI5

David Jacobs byl mladý scenárista, který za sebou neměl příliš velkou praxi, přesto jeho nápad na drama o lidských osudech byl nadšeně přijat. Mimo jiné proto, že se to v televizi hemžilo pouze příběhy o policistech (vzpomeňme si třeba na tesilové kalhoty všech mužů z CI5). Akční seriály přestávaly být populární, protože světem v sedmdesátých letech prolétla vlna násilí a teroristických útoků. Všechny televize měly problémy s uváděním dramatických programů, každou sezonu se objevil jen jeden nebo dva. Proto drama, které se mělo zabývat mezilidskými vztahy, ale i vztahy společnosti, se jevilo jako dobrý nápad. "Mělo to být drama založené více na charakterech postav než na akcích. CBS nás upozornilo, že by to měl být spíše rodinný příběh," vzpomíná Jacobs.

A první nápad s pracovním názvem Propletené vztahy byl na světě. Byl to příběh založený na čtyřech amerických párech a jejich osudech. Jacobs dostal za úkol jediné, stvořit seriál pro hvězdu. V tu dobu to byla herečka Linda Evans, kterou všichni známe jako Krystle z Dynastie. Jacobs ji chtěl zpočátku dát roli Pam, jenže během práce nad scénářem se ukázalo, že pro takovou hvězdu je to role příliš malá. Linda Evans odešla od televize CBS, aby se z ní později stala právě zámožná diva z Dynastie.

Proč zrovna Dallas?

Příběhy postav dostávaly pomalu ale jistě obrysy. Bobby měl být floutek, jehož smrtí teprve příběhy začnou. Pamela se měla stát hybatelem celého děje. Více se o prvotních záměrech u seriálových postav dočtete zde.

Bylo na čase všechny postavy zařadit do nějaké lokace. Přítel a kolega Berger Jacobsovi navrhl jihozápadní oblast Ameriky. Kromě toho, že to v té době byla oblast zcela neobjevená pro televizní kamery, Jacobsovi se líbila hlavně myšlenka státu (Texas), který má svůj charakter. A to Texas zaručeně má. Prérie tam brázdí kovbojové s typickým americkým přízvukem, jež zná celá Amerika (nebo si z něj alespoň dělá legraci).

Kromě toho Berger zrovna v tu chvíli četl knihu ze stejného prostředí, jmenovala se Krev a peníze. A Jacobs? Ten měl Texas spojený se svou dávnou přítelkyní...

V den, kdy měli společně prezentovat televizi základní příběh nového seriálu, změnil Filerman, kolega Jacobse, zvyk scenáristů nový projekt nepojmenovávat a dal mu rychle název Dallas. "Přeci nebudu posílat projekt pro Lindu Evans bez jména. To by nemělo žádnou úroveň."

A tak bylo rozhodnuto o tom, proč se první seriálový fenomén všech dob jmenoval právě Dallas. Ten po schválení televize začal nejprve jako miniseriál s pěti díly. A i když Linda Evans o roli Pam nestála, seriálový charakter Pam je dodnes v podstatě nesmrtelný.

Intriky, sex a lásky klanu Ewingů můžete sledovat každý den na Prima love v 16.20!

Přečtěte si o hvězdách Dallasu, které už mezi námi nejsou

Deset fakt o Dallasu, které jste nevěděli...

Znáte rodinné vztahy Ewingů?

V čem byl Dallas první?

Padouchem měl být Bobby. Ale v bitvě o zlo zvítězil Džejár!

V Dallasu se učil líbat i Brad Pitt!

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 16. 4. 2024

Pokud se dnes budete muset vypořádat se zklamáním, snažte se, aby vás to nezlomilo, Berani. Můžete obdržet dopis nebo telefonát, který vám přinese méně příznivé zprávy. Možná, že někdo, koho jste chtěli vidět, nebude moci přijít. Snažte se nenechat si tím zkazit náladu. Takové věci se stávají. Zaměstnejte se.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.