Seriály a filmy

18. listopadu 2013 22:30

Petra Kloidová

Praktická antropologie s Kůstkou, to může být i práce s Ötzim

I pomoc při archeologických objevech je chlebem antropologa. Své o tom ví i Kůstka, která před několika díly asistovala při identifikaci prastarého lidského těla. Připomeňme si Ötziho, tisíce let starou mumii, která před 22 lety překvapila svět. Tady jsou nejzajímavější fakta.

Neuvěřitelný nález

Ötziho, jak mumii později výzkumníci pojmenovali, našel manželský pár Simonových 19. září 1991 v Tyrolských Alpách. Stalo se tak doslova náhodou, turisté totiž zabloudili a hledali zkratku, jak se dostat zpátky, když si všimli části lidského těla. Zprvu si mysleli, že našli panenku nebo jednoho z pohřešovaných turistů.

Na místo dorazili záchranáři a jali se tělo komplikovaně vyprošťovat, až později vědci stanuli v tichém úžasu – hleděli na skvěle zachované pozůstatky pračlověka. A tělo rychle uložili do mrazicího boxu, aby předešli jeho zkáze. Neboť počáteční manipulace s Ötzim nebyly nejšetrnější.

Zavražděný muž

Později vědci zjistili, že Ötzi žil neuvěřitelných 3200 let před naším letopočtem, a dle zranění, jež na těle identifikovali, se stal se obětí vraždy, pravděpodobně během rvačky. Na jeho paži, noži i šípech jsou také stopy cizí krve, smrtelným byl pravděpodobně úder do hlavy. Vědci z pozůstatků rekonstruovali i jeho podobu – z dnešního hlediska se jednalo o malého muže starého 35–40 let, což byl v době měděné celkem úctyhodný věk.

Toto je lebka ledového muže Otziho. Foto: UZH

To, že pravděpodobně v jižním Tyrolsku žil, pak prozradil obsah jeho žaludku – pyly, které jsou typické pro tuto oblast. Pozdější výzkumy zjistily dokonce to, že Ötziho trápily mnohé neduhy, které spojujeme s moderní dobou – třeba kornatění tepen nebo alergie. Zachovala se také podoba jeho tetování. Za fakt, že se tělo tak dobře zachovalo, pravděpodobně může místo smrti – leželo v jámě plné sněhu a ledu, „ven“ se dostalo až vlivem oteplování.

Bohatá výbava

Pozornosti neušla ani zavazadla a předměty, které měl Ötzi s sebou – například nůž, toulec na šípy s dvěma hotovými a dvanácti nedokončenými šípy, dózy na uchovávání potravin a přenášení žhavých uhlíků. Ale i sušené maso kozorožce či dva kusy choroše známého pro své antibiotické účinky, z čehož se – mimo jiné – soudí, že Ötzi mohl být šamanem. Měl také měděnou sekerku, což v té době znamenalo slušné jmění. Ötziho současným úkrytem je chladný box v Innsbrucku, vědci tělo vyndají jen jednou za půl roku na pouhých 20 minut.

Sběratele kostí máte možnost vidět vždy v úterý ve 20.15 na Prima love.

Šárka Novotná

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.