Poznejte Paříž se Zločiny nad Seinou: Le Marais

Do pařížské čtvrti Le Marais tentokrát zavede práce vyšetřovatele Jo Saint-Claira. Tvůrci seriálu nevybrali Le Marais náhodou. Je to totiž pozoruhodné místo a významné sídlo několika komunit. Další díl Zločinů nad Seinou uvidíte ve středu od 20.15 na Prima love.

Templáři i šlechta

Počátky čtvrti souvisejí s templáři. Ti vysušili bažiny, v roce 1240 postavili opevněný kostel a postupem času proměnili okolí v území s četnými církevními stavbami. Rezidenci si tu nechal postavit i Karel z Anjou, král neapolský a sicilský a bratr francouzského panovníka. Král Karel V. tu pak vybudoval komplex budov Hôtel Saint-Pol a o něco později se Le Marais stala pařížskou čtvrtí. Od počátku 16. století si Le Marais oblíbila i další francouzská šlechta a vyrostlo tu mnoho zámků. Hôtel de Sens například původně patřil arcibiskupovi, barokní Hôtel de Beauvais byl postaven pro dvořanku Catherine Beuavais, s níž měl údajně svůj první sex Ludvík XIV. Zachovalé stavby jsou využívány dodnes.

Domov Číňanů i židů

Šlechta začala mizet, když na popularitě nabrala čtvrť Faubourg Saint-German, poslední ránu oblibě Le Marais zasadila Velká francouzská revoluce. Poté se čtvrť stala sídlem židovské komunity včetně imigrantů z východní Evropy. Druhá světová válka a okupace Francie židovské obyvatele brutálně zasáhla, v současnosti je ale rue de Rosiers znovu centrem této komunity, sídlí zde mnoho košer restaurací, židovských knihkupectví a několik synagog. Během první světové války se v Le Marais začala utvářet také komunita čínská. Francie potřebovala pracovníky, kteří by zastoupili muže na frontě a Čína „zaslala“ několik tisíc lidí s podmínkou, že se nezúčastní bojů. Po válce se však někteří rozhodli zůstat. Jejich potomci žijí především na severu čtvrti. Je tu i čínský chrám.

Muzea a gay kluby

Ve čtvrti najdete i gay kavárny a noční kluby, Le Marais je totiž v současnosti významně spojeno s LGBT komunitou. Čtvrť byla během 19. století spíš stranou zájmu architektů a příliš se jí nedotkla modernizace města. Jednou stranou tak mohou turisté nasávat historickou atmosféru, zároveň však některé skvosty chátraly. Pozornost k Le Marais se obrátila až v 60. letech, kdy začala obnova čtvrti. Nyní tu sídlí i několik muzeí – třeba Picasso Muzeum, Paris Historical Museum, ale i moderní multikulturní komplex Centre Georges Pompidou.

Slavní obyvatelé

Bydleli tu Moliére, Victor Hugo, básník Charles Baudelaire, tanečnice Isadora Duncanová, v rue Beautreilles zemřel v roce 1971 rocker Jim Morrison. V roce 1905 se ve čtvrti krátce usídlil také český básník Karel Toman, z dalších slavných obyvatel lze zmínit třeba Honoré de Balzaca či návrháře Johna Galliana. V Le Marais je také dům středověkého písaře a prodejce rukopisů Nicholase Flammela, jenž po své smrti získal pověst alchymisty. Le Marais prostě stojí za navštívení.

Zločiny nad Seinou ve středu ve 20.15 na Prima love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.