Postřelená americká kongresmanka inspirovala seriál Rizzoli & Isles!

Postřelená americká kongresmanka inspirovala seriál Rizzoli & Isles!

Rizzoli a Isles řeší vraždu senátorky. Inspiroval je případ kongresmanky, který otřásl Amerikou?

Pátrání po vrahovi senátorky čeká dámské vyšetřovatelské duo Jane Rizzoli a Mauru Isles. Dříve než společně s nimi odstartujete první díl čtvrté série populárního seriálu, podívejte se do nedávné minulosti, kdy Amerikou otřásl atentát na kongresmanku Gabrielle Giffords. Co se tehdy stalo?

Třetí kongresmanka

Teprve třetí žena zvolená do Kongresu za stát Arizona, historicky první židovská kongresmanka za Arizonu. To jsou některé ze zajímavostí, které se vážou k političce za Demokratickou stranu Gabrielle Giffords. Ve Sněmovně reprezentantů sloužila třetí dvouleté volební období, když 8. ledna 2011 vyrazila na setkání s voliči do rodného Tusconu. Odehrála se však tragédie.

Psychicky nemocný střelec

Na setkání se střílelo. Psychicky nemocný Jared Lee Loughner zastřelil šest lidí, včetně malého dítěte, a dalších třináct zranil. Mezi nimi byla i kongresmanka Giffords, která skončila v kritickém stavu s průstřelem hlavy. Přežila, a v současnosti je tváří prosazující přísnější kontrolu prodeje zbraní.

Rizzoli & Isles uvidíte na Prima love ve s tředu ve 20.15

Neuvěřitelné štěstí v neštěstí

Ačkoliv se Gabrielle Giffords učila znovu mluvit a zranění odnesla dlouhodobými problémy s motorikou, měla na rozdíl od jiných známých amerických politiků ještě „štěstí“. Útok střelce totiž přežila. Na rozdíl od prezidentů Abrahama Lincolna a Johna Fitzgeralda Kennedyho či jeho bratra – a senátora – Roberta Kennedyho.

Sedmkrát doživotí

Střelec Jared Lee Loughner dlouho putoval po nejrůznějších psychiatrických vyšetřeních, v únoru 2012 však psychiatři oznámili, že se střelcův stav zlepšil a je schopen absolvovat soudní jednání. V listopadu téhož roku byl odsouzen 7x na doživotí a k tomu dostal ještě 140 let navrch. Šest doživotí za každou osobu, kterou usmrtil, sedmé za pokus o vraždu Gabrielle Giffords.

Kdo stál za útokem na senátorku v seriálu?

To uvidíte v seriálu Rizzoli & Isles: Vraždy na pitevně ve středu ve 20.15

Šárka Novotná

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.