Po krk v odpadcích: Úspěšně léčené sběračství

Dokument Po krk v odpadcích ukazuje ty nejtěžší případy obsedantně kompulzivní poruchy. Choroba je to velmi častá, ale také velmi špatně léčitelná. V úterý na Prima love uvidíte dva úspěšně léčené případy. Jak na takové pacienty vyzrát?

Obsedantně sbírá, obsedantně uklízí

V jednom z malebných domků v Marylandu žije čtyřicetiletá Debbie. Doma se jí všude válí igelitové tašky plné nakoupených věcí. V rámci možností se Debbie snaží i uklízet. Jenže i v tomto případě i za uklízením stojí právě obsedantně kompulzivní porucha. Debbie myje několikrát denně víčka od nápojů a obaly, které hystericky čte. „Nutí mě to všechno zpracovat. Na obalech je tolik informací a já mám potřebu je všechny znát.“

Obsedantně kompulzivní porucha není jen o sběračství, ale dovede člověka zotročit i v takovém uklízení. Případ, kdy žena uklízí osm hodin denně, jsme vám ukazovali v Nejšílenějších úchylkách. Manžel Debbie, Mike, je situací v domě pěkně frustrovaný: „Ať udělám, co udělám, nepomůže to. Nemám žádné právo, nedovedu s jejím problémem nic udělat. Mám na ni nulový vliv.“ Hrozba odchodu manžela je pro Debbie jedna z motivací, proč se se svou nemocí poprat. Cesta je však příliš dlouhá a náročná.

Jeff sbírá články

Jeff z Illinois má ve svém domku tisíce vystříhaných článků. Sbírá různé noviny a různá témata. Články mu zamořily v podstatě celý byt. Sporák jsem nepoužil už čtyři roky, protože je zavalený papírem. K jídelnímu stolu, který kdysi býval alfou a omegou rodinného života, se ani nedostanu,vypráví. Na rozdíl od Debbie nemá ale takové odhodlání. Jeho partnerka ho nečekaně opustila během doby, kdy se léčil už ze druhého infarktu. Zůstaly mu jen dvě dcery, které jsou jeho hnacím motorem. Stejně ale dá své psycholožce a organizátorce úklidu velice zabrat. „Já vám po sté říkám, že dnes vyhazovat nic nebudeme!“ řve na ni v jednom z prvních dní úklidu.

Přes obrovské boje a emoční krize se u obou podaří dát jejich byt do relativního pořádku. Změny jsou evidentní. V dokumentu se dozvíte, jak i s těmi menšími „bordeláři“ zatočit a donutit je uklidit.

My jsme pro vás vybrali tři zásadní rady, jak vyléčit sběrače:

1) Nesnažte se uklidit celý byt/dům. Zpočátku se soustřeďte na malé oblasti, jako například na jídelní kout. Od toho se přesuňte dále.

2) Naučte se kategorizovat. Sběrači neradi vyhazují cokoliv. Kupříkladu Debbie má neustálý pocit, že pokud věc vyhodí, plýtvá. Rozdělte věci na opravdový odpad a věci, které se dají recyklovat.

3) Donuťte sběrače vyhodnotit, jestli jim určitý typ sbírání naopak nepůsobí stres. U Debbie to bylo např. střádání obalů od kočičího jídla, které se snažila využívat dál.

Další rady, jak pomoci lidem s obsedantně kompulzivní poruchou, se dozvíte v dokumentu Po krk v odpadcích v úterý ve 20.15 na Prima love.

Znáte nejhorší případ sběračství? Podívejte se na fotogalerii a další nešťastný příběh tady.

Víte, co je obsedantně kompulzivní porucha? Co ji může rozvinout? Tuto chorobu vysvětlujeme zde.

Jak může emoční stres z 11. září zničit váš život? To si přečtěte zde.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.